< <

Κορυφή Παπαδημήτρη

Κυριακή 24/9. Ένα ψυχρό, γκρίζο πρωινό, προμήνυμα του επερχόμενου χειμώνα. Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας ότι η φύση είναι όμορφη σε όλες τις στιγμές της, μια ευάριθμη ομάδα 14 ατόμων, ξεκινήσαμε για το Καροπλέσι, ακολουθώντας τη διαδρομή Τρίκαλα – Καρδίτσα – Ραχούλα – Καστανιά.
Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό των Αγράφων, χτισμένο σε υψόμετρο 910 μέτρων, νότια της λίμνης του Μέγδοβα. Χρονολογείται από το 1641, όπως δηλώνει η επιγραφή στο μοναστήρι Αγίας Τριάδας της Σάικας. Εδώ υπάγονται και οι οικισμοί Γιαννουσέϊκα, Κουκέϊκα και Αγία Αγαθή. Λημέρι των Κατσαντωναίων επί Τουρκοκρατίας, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου.

Η κορυφή Παπαδημήτρη (1930 μ) υψώνεται πάνω από το χωριό, σκεπασμένη από τα σύννεφα. Προτιμάμε να ξεκινήσουμε μέσα από το χωριό και να μην προχωρήσουμε ψηλότερα με τα αυτοκίνητα. Βαδίζουμε στο δασικό δρόμο για Αη Λιά για 2 περίπου χλμ και στη συνέχεια παίρνουμε μονοπάτι που κινείται μέσα σε δάσος ελάτης, για να φτάσουμε κάτω από τον κώνο της κορυφής, μετά από συνολική πορεία περίπου δυο ωρών.
Τώρα η μεγάλη κλίση δυσκολεύει την προσπάθειά μας, αλλά η επιμονή όλων μας οδηγεί σε μια περίπου ώρα στην κορυφή, όπου ο πρόεδρος του συλλόγου μας ανταμείβει με λουκούμι. Ο καιρός όμως δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρος, αφού είμαστε μέσα στα σύννεφα και δεν μπορούμε να απολαύσουμε την καταπληκτική θέα προς τις υπόλοιπες κορυφές των Αγράφων.

Μετά από ένα σύντομο γεύμα επιστρέφουμε στο χωριό και στο μοναδικό ανοικτό καφενείο ξεκουραζόμαστε και μαθαίνουμε από τους ντόπιους περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή. Με πρώτη ευκαιρία θα ξανάρθουμε.

Have your say