< <

Κορυφή Κοκκινόλακος στο Ντελιδίμι

Αρχικός προορισμός της εκδρομής του συλλόγου μας αυτή την Κυριακή ήταν η κορυφή Ντελιδίμι των Αγράφων με υψόμετρο 2162 μέτρα, με αφετηρία το Πετρίλο. Ξεκινήσαμε με τα αυτοκίνητα από τα Τρίκαλα, περάσαμε από το Μουζάκι και μπήκαμε στα Άγραφα. Στο δρόμο η κίνηση ήταν λιγοστή σημάδι ότι αυτή η περιοχή δεν είναι τουριστική, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά των Αγράφων γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα. Περάσαμε πρώτα από το Πευκόφυτο και μετά από το διάσελο του Αγ. Νικολάου (1550 μέτρα) που χωρίζει την Καζάρμα με τη Καράβα. Λίγο αργότερα συναντήσαμε μια διασταύρωση, ο δρόμος δεξιά οδηγεί στη Βλάση. Εμείς πήραμε το δρόμο αριστερά που μας έβγαλε στο Πετρίλο το οποίο είναι ένα σύνολο οικισμών με χαρακτηριστικές ονομασίες Τεκαίικα, Κουκλαραίικα, Βλαχογιανναίικα, Αργυραίικα κλπ.

Αφού περάσαμε το στενό δρόμο του Πετριλίου, μπήκαμε σε μουσκεμένο χωματόδρομο από τις βροχές των προηγούμενων ημερών. Κάθε ταξιδιώτης που περνάει για πρώτη φορά από αυτό τον δρόμο νομίζει ίσως ότι έχει χαθεί και όχι άδικα αφού από εδώ και πέρα τα χωριά είναι λιγοστά, απομακρυσμένα και η κίνηση σπάνια. Επιτέλους συναντάμε κεραίες ΟΤΕ στη θέση Τρία Σύνορα σε υψόμετρο 1550 μέτρα. Εκεί αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τα αυτοκίνητα. Ο δρόμος δεξιά ήταν αδιάβατος. Χιονούρες, πεσμένα δέντρα, μια κατολίσθηση και κομμάτια δρόμου παρασυρμένα από το άφθονο νερό που έτρεχε στις πλαγιές, μας ανάγκασαν να αρχίσουμε την πεζοπορία μας νωρίτερα. Ακολουθήσαμε τον δασικό δρόμο. Οι στάνες άδειες περιμένουν να υποδεχτούν τα ζωντανά σε δύο με τρεις εβδομάδες. Τα χιόνα είχαν λιώσει και μόνο στις σκιερές και βορινές πλαγιές εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε ποσότητες και συμπιεσμένα. Διασχίσαμε εύκολα κάποιες χιονούρες που έκλειναν το δρόμο, μέχρι που συναντήσαμε κάποιες με απότομη κλίση. Για να τις παρακάμψουμε, κινηθήκαμε σε μεγαλύτερο υψόμετρο ενώ ένας άνεμος άρχισε τώρα να γίνεται αισθητός.

Έτσι φτάσαμε σε μια κορυφή σχετικά χαμηλού υψομέτρου για να εποπτέψουμε τη διαδρομή προς τον προορισμό μας και να επανασχεδιάσουμε την πορεία μας. Παρόλο που είμαστε στον Μάιο, είδαμε ότι τα χιόνια εξακολουθούν να είναι πολλά στην κορυφογραμμή που οδηγεί στο Ντελιδίμι καθώς και στις πλαγιές κάτω από αυτό. Η κίνηση σ’ αυτές τις χιονισμένες πλαγιές με τη μεγάλη κλίση και χωρίς ειδικό εξοπλισμό (κραμπόν και πιολέ) δεν θα ήταν ασφαλής. Έτσι κατευθυνθήκαμε προς την κοντινότερη κορυφή Κοκκινόλακες με υψόμετρο 1911 μέτρα. Πλάι στην κορυφή βρίσκεται κατεστραμμένο πέτρινο οχύρωμα (αμπρί), σημάδι ότι το μέρος αυτό ήταν παρατηρητήριο, πράγμα που φαίνεται λογικό, αφού όποιος κατέχει αυτή τη θέση εποπτεύει τα χωριά Βλάση, Πετρίλο, Τροβάτο, Βραγγιανά και τα γύρω περάσματα. Ένας ξασπρισμένος σκελετός στο χορτάρι δίπλα στο τριγωνομετρικό της κορυφής, μαρτυρά την τύχη ενός αρνιού που πέθανε εδώ πάνω.

Have your say