< <

Κοριτιάνος απο Κλινοβό

Η σημερινή Κυριακή είναι διαφορετική. Στο πρόγραμμα έχουμε “χρήση υλικών” , όμως οι ανεβασμένες θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα. Αποφασίζουμε λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα σχέδια και να “σκαρώσουμε” καινούργια!  Σχεδιάζουμε ανάβαση σε άγνωστη κορυφή!

Το όνομα αυτής “Κοριτιάνος”!! Απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία μιας μικρής και ευέλικτης ομάδας μιας και η διαδρομή και οι συνθήκες είναι άγνωστες, άρα και οι απαιτήσεις αυξημένες οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο! Ξεκινάμε διαμέσου Καλαμπάκας και σε λιγότερο από μια ώρα βρισκόμαστε στο χωριό Κλινοβός ή Κλεινός. Εδώ έχουμε δυο επιλογές: είτε να ξεκινήσουμε μέσα από το χωριό το οποίο θα μας στερήσει πολύτιμο χρόνο, είτε να προωθηθούμε με τα αυτοκίνητα αρκετά πάνω από το χωριό ως το καταφύγιο στη βάση της Τριγγίας αν το επιτρέψουν οι συνθήκες του δρόμου. Επιλέγουμε την δεύτερη για να κερδίσουμε χρόνο που θα μας φανεί πολύ χρήσιμος στην πορεία προς την κατάκτηση της άγνωστης κορυφής!

Όλα πηγαίνουν καλά και με σύμμαχο τον εξαιρετικά ήπιο χειμώνα που άφησε ή μάλλον δεν άφησε τα σημάδια του πουθενά, φτάνουμε πολύ γρήγορα και εύκολα ως το καταφύγιο. Η κορυφή Κοριτιάνος υψώνεται νότια και μπροστά μας προς κατάκτηση.
Αφήνουμε τα αυτοκίνητα, ετοιμαζόμαστε και ξεκινάμε να βαδίζουμε σε χωματόδρομο. Δεξιά και αριστερά μεγάλα λιβάδια γεμάτα κρόκους σε διάφορα χρώματα που ξεγελάστηκαν από την καλοκαιρία των τελευταίων ημερών και άνθισαν, παρόλο το υψόμετρο περιοχής!

Κινούμαστε στις ανατολικές πλαγιές της Τριγγίας με κατεύθυνση από βορά προς το νότο. Στο δεξί χέρι η Τριγγία, στο αριστερό ο στόχος μας (Κοριτιάνος). Φτάνουμε σε εξωκλήσι κρυμμένο στα έλατα και πέριξ αυτού ένας εξαιρετικός διαμορφωμένος χώρος με παγκάκια, κιόσκια και χώρους για ψήσιμο. Δεν αργούν να πέσουν οι πρώτες ιδέες για κατασκήνωση σαν βάση για κάποια εξόρμηση στο μέλλον. Συνεχίζουμε αφήνοντας πίσω μας το δρόμο και βαδίζουμε σε μονοπάτι που έχουν δημιουργήσει τα κοπάδια με τα ζώα που κατακλύζουν την περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κινούμαστε πάντα με κατεύθυνση βορά-νότου παράλληλα με την κορυφογραμμή του Κοριτιάνου.

Δεν αργούμε να συναντήσουμε και το μονοπάτι που επικοινωνούσαν παλιότερα τα δυο γειτονικά χωριά Κλινοβός και Κρανιά το οποίο παρόλα τα χρόνια παραμένει αρκετά ευδιάκριτο και έτσι πολύ γρήγορα θα μας βγάλει στον αυχένα της Μπάμπας. Εδώ θα γυρίσουμε αριστερά και η πορεία μας πλέον γίνεται ανατολική, έτσι θα βρεθούμε μπροστά στην δυσκολότερη στιγμή της ανάβασης προς τον τελικό στόχο! Εκτιμούμε πως υπάρχουν δυο περιπτώσεις να προσεγγίσουμε την κορυφή. Μια από την βορειοδυτική πλευρά η οποία θα είναι χιονισμένη και με απότομη κλίση και μια από την νοτιοδυτική χωρίς χιόνια και με ηπιότερη κλίση, αλλά σαφώς πιο μακρινή. Επιλέγουμε την δεύτερη για μεγαλύτερη σιγουριά και ξεκινάμε το δυσκολότερο κομμάτι την ανάβασης! Πορεία μέσα από “χαλιάδια”, σαθρά βράχια, αρκετά έντονη κλίση και σε συνδυασμό με την υπερβολική για την εποχή ζέστη κάνουν ακόμη δυσκολότερη την ανάβασης μας που όμως με σταθερά και σίγουρα βήματα μας φέρνουν ένα βήμα πριν την κορυφή.

Πλέον μένει ελάχιστη πορεία ως το τέλος και ξέρουμε πώς εδώ που φτάσαμε δεν έχει γυρισμό. Η κορυφή έχει πατηθεί και ας μην τη βλέπουμε ακόμη! Έτσι σε λίγο οι πρώτοι θα πατήσουν πάνω στα 1912 μέτρα του Κοριτιάνου. Άλλη μια “απάτητη” κορυφή για τον σύλλογό μας θα γίνει “δική μας” ! Την ήδη μεγάλη μας χαρά την κάνει ακόμη μεγαλύτερη η θεσπέσια, πεντακάθαρη ημέρα που μας αφήνει να απολαύσουμε ένα απέραντο θέαμα προς κάθε κατεύθυνση! Από τη Θεσσαλία τον Κόζιακα και το υπέροχο ανάγλυφο των Αγράφων ως τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου, από την Μακεδονία τα Πιέρια ως το Βίτσι και την Βασιλίτσα, από την Ήπειρο τον Σμόλικα ως τα Τζουμέρκα και την Κακαρδίτσα ή για να μην πάμε τόσο μακριά εδώ μπροστά μας έχουμε μια σειρά βουνών όπως η Τριγγία, η Κάλτσα, το Χαλικόβουνο, τον Μπάτης και η Νεράιδα. Μία πανδαισία βουνών που κάνουν το σώμα να περιστρέφεται, το βλέμμα να πλανάται και το μυαλό να προσπαθεί να βάλει σε τάξη εικόνες, σχήματα και ονόματα βουνών που φτάνουν σωρηδόν!

Το θέαμα και η ημέρα είναι τόσο απολαυστικά που δεν μας κάνει καρδιά να κατέβουμε από την κορυφή αλλά μιας και έχουμε και την επιστροφή μπροστά μας, αφού καθίσουμε όσο περισσότερο είναι δυνατόν σιγά- σιγά θα πάρουμε το δρόμο του γυρισμού. Προσεκτικά και από την ίδια ακριβώς διαδρομή και ύστερα από συνολική πορεία 6 και πλέον ωρών επιστρέφουμε στο σημείο όπου αφήσαμε τα αυτοκίνητα. Νέες εικόνες και εμπειρίες, καινούργιες διαδρομές, αλλά κυρίως ακόμη άλλη μια Κυριακή εδώ στο βουνό, εδώ στο δεύτερο σπίτι μας.

Αυτό είναι το πάθος μας, η τρέλα μας, η ζωή μας! ! ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ! !

 Koritianosa Koritianos236c Koritianos203a Koritianos63cKoritianosSatSateliteN

Have your say