< <

Καρπάθια – FAGARAS – MOLDOVEANU

Τα Καρπάθια είναι ένα ορεινό τόξο που εκτείνεται σε μήκος 1500 χλμ διασχίζοντας τμήμα της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι έτσι η δεύτερη μακρύτερη οροσειρά της Ευρώπης μετά την Σκανδιναβική (μήκος 1700 χλμ). Ακολουθούν οι Άλπεις, από τις οποίες χωρίζεται με τον Δούναβη. Τα δυο συγκροτήματα συναντώνται μόνο σε ένα σημείο: το βουνό Leitha στην Μολδαβία.

Τα Καρπάθια είναι στην ουσία μια αλυσίδα οροσειρών που ξεχωρίζουν ορεογραφικά και γεωλογικά παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλομορφία. Ξεκινούν από την Τσεχία (3%) και την Σλοβακία (17%) και συνεχίζουν στην Πολωνία (10%). Πρόκειται για τα Δυτικά Καρπάθια, μέρος των οποίων αποτελούν τα όρη Τάτρα, που φιλοξενούν την υψηλότερη κορυφή των Καρπαθίων, την Gerlach (υψ. 2655 μ.)

Τα Ανατολικά Καρπάθια συνεχίζουν στην Ουκρανία (11%) και στην Ρουμανία, την κατ’ εξοχήν χώρα των Καρπαθίων, αφού εδώ ανήκει των 53% του συγκροτήματος. Τοποθετούνται ακόμα εδώ τα Δυτικά, τα Νότια Καρπάθια και το πλατό της Τρανσυλβανίας. Το υπόλοιπο 2% ανήκει στην Σερβία από όπου περνά ο Δούναβης, στις περίφημες «Σιδηρές Πύλες». Το όνομα του συγκροτήματος εικάζεται ότι προέρχεται από την φυλή Carpi των αρχαίων Δακών, προγόνων των Ρουμάνων, ενώ κατ’ άλλους από ινδοευρωπαϊκή ρίζα που σημαίνει βράχος.Στα Καρπάθια φωλιάζουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί της καφέ αρκούδας, του λύκου, του λίγκα και του σαμουά (είδος αγριοκάτσικου). Παράλληλα, είναι ένας βοτανικός παράδεισος, αφού φιλοξενεί το 1/3 όλων των ευρωπαϊκών ειδών.

Στόχος της αυγουστιάτικης εξόρμησης μας ήταν το κομμάτι των Νοτίων Καρπαθίων που είναι γνωστό σαν όρη Fagaras και εξαπλώνονται από τα Σινάια ως το Σιμπίου, έχοντας μήκος 70 χλμ και πλάτος 40 χλμ. Εδώ τοποθετούνται 8 από τις 14 υψηλές (πάνω από 2500 μ.) κορυφές της Ρουμανίας, μαζί με την πρώτη κορυφή της χώρας, το Moldoveanu (υψ. 2544 μ.) Είναι μια περιοχή που ενδείκνυται για πολυήμερες διασχίσεις, αφού υποστηρίζεται από πλήθος ορεινών καταλυμάτων και καταφυγίων, καθώς και από ένα δίκτυο άρτια σηματοδοτημένων μονοπατιών. Πρόκειται για μερικές από τις μακρύτερες, μεγάλου υψομέτρου διαδρομές της Ευρώπης, που απαιτούν φυσική δύναμη και αντοχή. Μελανό σημείο, η απουσία κατάλληλων χαρτών – οδηγών (τουλάχιστον στην Αγγλική).

Ιδανικότερη περίοδος οι μήνες Ιούλιος – Αύγουστος, ενώ ο χειμώνας είναι απαγορευτικός αφού οι χιονοστιβάδες είναι συχνότατες και υπάρχει ιστορικό σοβαρών ατυχημάτων. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στα Fagaras είναι -2οC, κυμαινόμενη μεταξύ -38οC και +20 οC, ενώ η αιθρία είναι σπάνια. Αντίθετα, οι βροχές και οι ομίχλες είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, γεγονός που τονίζει τον μυστηριακό χαρακτήρα του τόπου και όλους τους θρύλους και τις λαϊκές δοξασίες και προλήψεις. Η βροχόπτωση φτάνει τα 1400 χιλιοστά ετησίως υποστηρίζοντας το πυκνότερο δίκτυο υδάτων της Ρουμανίας. Από τα Fagaras δεν λείπουν οι παγετωνικές λίμνες με μεγαλύτερη την Balea (έκταση 46,5 στρέμματα και υψόμετρο 2034 μ.) και βαθύτερη την Podragu (βάθος 15,5 μ. και υψόμετρο 2140 μ.)

Ουσιαστικά ξεκινήσαμε γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα για την διαδρομή μας, μια που δεν περιλαμβάνεται στους συνήθεις προορισμούς. Σημείο εκκίνησης, ο τουριστικός οικισμός, λίγα χιλιόμετρα μετά τη Sambata de Sus, στο υψόμετρο των 700 μ. όπου διανυκτερεύσαμε. Εδώ, δίπλα από το φημισμένο μοναστήρι του Brancoveanu, ξεκινά χωματόδρομος μήκους 7 χλμ που αναγκαστήκαμε να κάνουμε βαδίζοντας αφού δεν βρήκαμε μεταφορικό μέσο. Στο τέλος του και δεξιά, συνεχίζει το σημαδεμένο μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος ελάτης και οξιάς, πλάι στην κοίτη του ρέματος Sabata που σκάβει το βουνό δημιουργώντας την ομώνυμη κοιλάδα. Πανέμορφη διαδρομή που διασχίζει δυο φορές το ρέμα πάνω σε ξύλινα γεφυράκια υπό τον ήχο καταρρακτών και ρεμάτων ως το καταφύγιο (Cambana) Valea Sambetei στα 1405 μ. υψόμετρο.

Φτάσαμε ως εδώ μετά από δυόμισι ωρών πορεία και ενώ ο ήλιος δεν είχε ακόμα ανατείλει στο βάθος της κοιλάδας. Γύρω από το καταφύγιο η δραστηριότητα ήταν έντονη, καθώς πλήθος ορειβατών ξεκινούσε για τις μακρινές κορυφές. Φορτωμένοι με βαριά σακίδια όλοι, αφού οι μεγάλες αποστάσεις απαιτούν διανυκτέρευση καθ’ οδόν. Όλοι τους νεαροί, αγόρια και κορίτσια κάθε εθνικότητας, ο ανθός της Ευρώπης. Παιδιά με υψηλό επίπεδο πολιτισμού, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ανηφορίζοντας μαζί τους και κουβεντιάζοντας.

Από εδώ ως την κορυφογραμμή η ανηφόρα είναι εξοντωτική, αφού το καταφύγιο ανάγκης Fereastra Mare βρίσκεται σε υψόμετρο 2188 μ. Οι 3 ώρες πορείας ήταν από τις πιο κουραστικές  που έχουμε κάνει. Αναζητούμε το πολύτιμο νερό που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την πορεία μας. Λιγοστό αλλά παγωμένο, βρίσκεται 50 μέτρα χαμηλότερα.

Μπροστά μας υψώνεται ένα τοίχος κορυφών που απαιτούν συνεχές ανεβοκατέβασμα. Οι κορυφές Galasescu Mare (υψ, 2471 μ.), Galbenele (υψ. 2456 μ.). Hirtopul Ursului είναι το προοίμιο πριν την δεύτερη σε ύψος κορυφή της Ρουμανίας, την Vistea Mare (υψ. 2527 μ.) Από εδώ, η κορυφή Moldoveanu απέχει μόλις 400 μ. Οι δυο κορυφές σχηματίζουν χαρακτηριστική τραπεζοειδή ράχη, την μεγαλύτερη του βουνού. Βέβαια, το πλήθος των ορειβατών συνεχίζει διανυκτερεύοντας στα καταφύγια ανάγκης ή στις πλαγιές. Μια μυρμηγκιά ανθρώπων που μόνο στον Όλυμπο έχουμε ξαναδεί. Εξάλλου, το Moldoveanu είναι ο Όλυμπος της Ρουμανίας, όπως ευφυώς τον χαρακτήρισε ένας ντόπιος ορειβάτης.

moldoveanu7 moldoveanu19 moldoveanu38 moldoveanu40 moldoveanu41 moldoveanu49karpathiamap

Have your say