< <

Καπ γκρας (1930μ)

Έχουμε μπει για τα καλά στην Άνοιξη και όπως μας λέει ο ποιητής στο γνωστό στιχάκι.. εμπρός βήμα ταχύ να την προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή. Κάτι που εμείς οι πεζοπόροι και ορειβάτες του Σ.Π.ΟΡ.Τ δεν χάνουμε ευκαιρία να κάνουμε κάθε εβδομάδα βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την κούραση της προσπάθειας η τον κίνδυνο μιας επιπολαιας κίνησης. Είναι γεγονός αλλά και αποδεκτό από όλους μας η Άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή του έτους. Και το αισθανομεθα αυτό γύρω μας βλέποντας το έντονο πράσινο, τα διάφορα χρώματα των ανθισμένων δέντρων και λουλουδιών, την μυρωδιά τους επίσης, το χαρακτηριστικό κελαιδισμα του κούκου καθώς και τα λίγα χιόνια στις ψηλές κορφές των βουνών. Είναι η αρχή ενός όμορφου κύκλου που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όμως αν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό πρέπει σαν άνθρωποι να αλλάξουμε τρόπο ζωής διότι τα σημάδια δεν είναι καθόλου καλά.

Από ορειβατική σκοπιά στο Καπ Γκρας που στα Βλάχικα σημαίνει ‘’μεγάλο κεφάλι’’ έχουμε ανέβει και άλλες φορές. Αυτή την φορά διαλέξαμε να το ανέβουμε από την νότιο δυτική πλευρά με εκκίνηση από τον δρόμο Δέσης γέφυρας Αλεξίου. Στην αρχή περπατούσαμε στον δασικό δρόμο που σε οδηγεί μέχρι ένα μαντρί και βρίσκετε ακριβώς κάτω από την κορυφή. Από το σημείο αυτό αρχίζει και το μονοπάτι, που δεν είναι σημαδεμένο, αλλά δυσκολευει η αναβαση, διότι η κλιση είναι μεγάλη. Αυτό μας ανάγκασε να κάνουμε μια τραβέρσα προς τα αριστερά και σιγά σιγά κερδίζοντας ύψος φτάσαμε στον αυχένα. Από εκεί τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Ακολουθώντας την κορυφογραμμή φτάσαμε στην κορυφή, καλύπτοντας μια υψομετρική διάφορα 900μ.

Η παραμονή στην κορυφή ήταν αρκετή. Ο καιρός σύμμαχος και κάτω από τα πόδια μας το όμορφο κομμάτι του Ασπροποταμου που ο άνθρωπος βάλθηκε να το εξαφάνισει μετατρέποντας το σε λίμνη με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες προς το περιβάλλον. Τη Μεσοχωρα και το χιονισμένο Χατζή καθώς και το Γαρδικι, και την Τζουρτζια και την επίσης χιονισμένη Κακαρδιτσα και το Περιστέρι πιο βόρεια. Γνωστά βουνά που έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν αλλά θα επισκεφτούμε και στο μέλλον.

Have your say