< <

Καλόγερος απέναντι από το θρόνο του Δία

Ανάβαση στον Ολυμπο και συγκεκριμένα στην κορυφή Καλόγερος υψ.2 701 μέτρων πραγματοποίησε ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ) την 23 Ιουνίου 2019 με συμμετοχή 6 μελών. Την προηγουμένη ξεκινήσαμε από Τρίκαλα και διανυκτερεύσαμε εντός σκηνών στην τοποθεσία Πριόνια, σε απόσταση 17 χλμ. από το Λιτόχωρο και σε υψόμετρο 1100 μ. Στα Πριόνια, όπου υπάρχει και μια μικρή ταβέρνα διανυκτερεύουν πολλοί,Ελληνες και ξένοι και από εκεί ξεκινούν πολλές ομάδες για τις κορυφές, οι οποίες δεσπόζουν του περίφημου Οροπεδίου των Μουσών στα 2800 μ. με την υψηλότερη, τον Μύτικα (2917 μ.).
Η 23 Ιουν. ήταν μια μεγάλη ημέρα. Η ομάδα ξύπνησε την 05.30 και την 06.30 άρχισε η ανάβαση. Η κορυφή Καλόγερος, στην οποία δεν είχαμε ανέβει άλλη φορά προσεγγίζεται από μονοπάτι το οποίο στρίβει ανατολικά από ένα συγκεκριμένο σημείο του καθεαυτού μονοπατιού που οδηγεί στο Οροπέδιο. Ο Ανατολικός Ολυμπος δεν προτιμάται συνήθως από τους ορειβάτες και ελάχιστοι ανεβαίνουν τον Καλόγερο και την δίδυμη κορυφή Πάγος. Η διαδρομή μας ακολούθησε την κανονική οδό μέσα από δάση οξυάς και κωνοφόρων σε καλογραμμένο μονοπάτι και σε περιβάλλον απίστευτης ομορφιάς, κλασικά ολυμπικό. Σε υψόμετρο 1800 μ. η διαδρομή διακλαδώνεται σε ανατολική, η οποία οδηγεί στον Καλόγερο μέσω της τοποθεσίας Λιβαδάκι και η δυτική, η οποία είναι πιο απότομη, αλλά συντομώτερη. Η ομάδα, προκειμένου να αποκτήσει σφαιρική εμπειρία της πρωτόγνωρης για μας περιοχής, προτίμησε την δυτική πλευρά και μετά από ώρες σκληρότατης ανάβασης υπό τον ήλιο την 11.30 ευρέθη στην κορυφή Καλόγερος, υψ. 2701 μ., μια από τις πιο απομεμακρυσμένες , δύσκολες, αλλά και σημαντικότερες κορυφές του Ολύμπου.
Μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίσεις την 11.50 άρχισε η διαδικασία της κατάβασης. Πριν φθάσουμε στην τοποθεσία Λιβαδάκι, όπου υπάρχει δεξαμενή, είχαμε την ευχάριστη συνάντηση με ομάδα 6 αγριοκάτσικων, ενδημικού και απολύτως προστατευμένου είδους του Ολύμπου, τα οποία αρνήθηκαν την φωτογράφιση και ετράπησαν σε φυγή. Η ομάδα έφθασε στα Πριόνια την 17.00, συμπληρώνοντας δεκάμισυ ώρες πορείας, κουρασμένοι πλην ευτυχείς για την ορειβατική επιτυχία, η οποία μέχρι στιγμής ήταν η μεγαλύτερη του Συλλόγου μας για εφέτος και ακολούθως επιστρέψαμε στα Τρίκαλα.
Ο γράφων εκφράζει για μια ακόμη φορά τα συγχαρητήριά του στους συντρόφους του Μάριο, Δημήτρη, Δημήτρη, Στέργιο και Μάκη που τον ακολούθησαν στην δύσκολη αυτή διαδρομή και τους υπόσχεται μια ακόμη δυσκολώτερη στην περιοχή του Ολύμπου για το επόμενο έτος, έχων εμπιστοσύνη σ’αυτούς. Εκφράζει δημοσίως επίσης την υπερηφάνειά του διότι ανήκει σ’αυτόν τον Σύλλογο, τον οποίον θεωρεί ως το καμάρι των Τρικάλων, δεδομένου οτι αυτός κάνει τα δυσκολώτερα και πλέον σκληροπυρηνικά πράγματα και δραστηριότητες από όλους τους άλλους Συλλόγους, ασχέτως καιρικών ή άλλων συνθηκών, αποδεικνύοντας σε όλους με τον καλύτερο τρόπο οτι ακόμη και σε εποχές ασθενικές και παρηκμασμένες, το ανθρώπινο πνεύμα είναι ακόμη ζωντανό.

Have your say