< <

Καζάρμα σε φόντο λευκό

Γενναιόδωρος υπήρξε ο φετινός χειμώνας για τους λάτρεις του χιονιού. Αλλά και ο Μάρτης, δικαιώνοντας τη φήμη του εξακολουθεί να φορτώνει με χιόνι τις πλαγιές των βουνών, στο μεταίχμιο της άνοιξης. Έτσι, για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ακόμα χειμερινή διαδρομή, αυτή τη φορά στο αλπικό τοπίο των Αγράφων.

Είναι εντυπωσιακό, το πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί κανείς από την ηρεμία του κάμπου στο μεγαλόπρεπο τοπίο της ορεινής ζώνης, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του νομού μας. Είμαστε λοιπόν εδώ, στο διάσελο του Αγίου Νικολάου, σε μια από τις πύλες των Αγράφων. Από το υψόμετρο των χιλίων πεντακοσίων μέτρων, όπου και αν κοιτάξεις γύρω σου το χιόνι περισσεύει. Στο κρύο πρωινό γυαλίζει παγωμένη η Καράβα και το Βουτσικάκι, ψηλές και απρόσιτες. Πιο πίσω μια θάλασσα κορφές τα Άγραφα μέχρι το βάθος του ορίζοντα.

Στόχος μας η κοντινή Καζάρμα, αγαπημένος μας χειμερινός προορισμός. Με το πυροφυλάκιο στη μύτη της να ξεχωρίζει από τον κάμπο, είναι το βορειοανατολικότερο προγεφύρωμα των Αγράφων, ψηλά πάνω από τη λίμνη του Μέγδοβα.

Άρβυλα, γκέτες και μπατόν, γάντια χοντρά και σκούφοι. Εδώ το κρύο έχει δόντια λύκου κι ο αέρας φυσάει παγωμένος στα διάσελα. Βαδίζουμε ο ένας πίσω από τον άλλο, σε μια μακριά σειρά, ανοίγοντας βήματα στο χιόνι. Φρέσκο έτσι όπως έπεσε στα μέσα της βδομάδας, σχηματίζει ένα στρώμα πάνω στον πάγο. Σπάει κάτω από τις μπότες τρίζοντας, χορεύει στην αγκαλιά του ανέμου. Πίσω από λευκές γάζες οι ανθρώπινες φιγούρες, πολύχρωμες παρουσίες προβάλλουν μια – μια στην κορυφογραμμή. Για να χαθούνε γρήγορα πίσω από επιβλητικές χιονοκορνίζες που σχημάτισε ο δυνατός βοριάς στο χείλος της πλαγιάς. Ένα μικρό γούβωμα και νάμαστε κάτω από την κορυφή.

Μέσα από τα σπασμένα τζάμια του πέτρινου φυλακίου περνά ο αέρας σωρεύοντας στο εσωτερικό το χιόνι. Χίλια μέτρα χαμηλότερα η λίμνη έντονα γαλανή στο ανοιξιάτικο φως. Αυτές οι διάφανες μέρες στο τέλος του χειμώνα! Οι τόσο σπάνιες, που καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να απεικονίσει και καμιά περιγραφή να αποδώσει. Χαλάλι τους λοιπόν κι αυτή η Κυριακή.

Have your say