< <

Καζάρμα, μια πορεία αλησμόνητη

Η Καζάρμα είναι μια κορυφή των ΒΑ Αγράφων χαρακτηριστική. Σήμα κατατεθέν το πέτρινο πυροφυλάκιο στην οξυκόρυφη απόληξή της, ορατό ακόμα και από τον κάμπο. Στις πορείες μας είναι συνυφασμένη με τον χειμώνα, τότε που το χιόνι σκεπάζει τις γυμνές, πετρώδεις πλαγιές της προσφέροντάς μας την δυνατότητα  ενδιαφέρουσας αλλά και εύκολης ανάβασης από το διάσελο του Αγίου Νικολάου, πάνω από το Βλάσι.

Εφέτος το πρόγραμμά μας για πρώτη φορά προέβλεπε προσπέλαση της κορυφής από την πλευρά της λίμνης του Μέγδοβα, κατά μήκος μιας μακράς και επίπονης όπως αποδείχτηκε  πορείας. Ιδανικότερο σημείο εκκίνησης η Κερασιά, ένα μπαλκόνι πάνω από τα νερά της λίμνης, στο υψόμετρο των 950 μέτρων. Μικρό αλλά όμορφο χωριό με πέτρινα σπίτια, αρκετά εκ των οποίων νεόκτιστα.

Το μικρό πάρκο στην έξοδο του χωριού σηματοδοτεί την έναρξη της διαδρομής. Στρίβουμε αμέσως αριστερά σε δασικό δρόμο κατηφορίζοντας προς το Κερασιώτικο ρέμα. Μαζί με τα ρέματα του Ανθοχωρίου και της Φυλακτής είναι αυτά που αποστραγγίζουν τα νερά των Ανατολικών Αγράφων τροφοδοτώντας την λίμνη. Πλήθος πηγών και μικρών εποχιακών λιμνών σε ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο που σκεπάζεται από ελατοδάση, αλπικά λιβάδια ψηλότερα, για να καταλήξει σε γυμνές, βραχώδεις κορυφές.

Μετά από 30’ εύκολης πεζοπορίας φτάνουμε στο τέλος του δασόδρομου. Διαβαίνοντας (στεγνοί) τα ορμητικά νερά συνεχίζουμε στην απέναντι όχθη βαδίζοντας σε μονοπάτι κάτω από τον ίσκιο των ελάτων μέχρι να συναντήσουμε δασόδρομο που έρχεται από το Κρυονέρι. Ένας από τους  πολλούς αχαρτογράφητους δρόμους που δημιουργούν αξεδιάλυτο λαβύρινθο. Περνάμε ένα μικρό υδραγωγείο στο πιο ανοιχτό και φωτεινό σημείο της χαράδρας για να βρεθούμε στη ράχη παγετώνα. Εδώ, στα σκιερά βάθη του φαραγγιού το χιόνι διατηρείται παγωμένο έχοντας πάχος πολλών μέτρων. Από κάτω του κυλάει το ρέμα σαν υπόγειος  ποταμός. Πάνω του βαδίζουμε ανεβαίνοντας προς το στενότερο σημείο που σημαδεύεται από καταρράκτη με διαδοχικές πτώσεις. Είναι το αριστερό παρακλάδι του ρέματος. Εδώ καταλήγει άλλος δασόδρομος που έρχεται από νότια.

Αμφιταλαντευόμενοι για την συνέχεια της πορείας, περνάμε το ρέμα και αμέσως μετά στρίβουμε αριστερά σκαρφαλώνοντας απότομα στην πλαγιά. Δεν υπάρχει μονοπάτι στο πυκνό ελατόδασος. Περνώντας πάνω από πεσμένους κορμούς και σκύβοντας κάτω από κλαδιά καταλήγουμε σε ξέφωτο, ψηλά πάνω από το δεξιό παρακλάδι του ρέματος. Είναι το δυσκολότερο σημείο της διαδρομής που περνάμε προσεκτικά για να φτάσουμε μετά από 2.30’ συνολικής πορείας στη θέση «Κοτρώνα», μια μικρή κοιλάδα ανάμεσα στην Καζάρμα και στον Κουφόλογγο. Δεξιά μας η απόκρημνη κορυφή Δερματά, μια πυραμίδα ύψους 1722 μέτρων.

Κατεβαίνουμε στην κοίτη του ρέματος και ακολουθούμε μονοπάτι στην πετρώδη ράχη πάνω από την στενή χαράδρα μέχρι να βρούμε τον χωματόδρομο που καταλήγει στην θέση «Φρισάλωνα», στη ρίζα του Κουφόλογγου. Αλπικά λιβάδια καταπράσινα, διάστικτα με τα τελευταία χιόνια. Οι κίτρινες πρίμουλες και οι μωβ κρόκοι κυματίζουν στο βοριαδάκι. Ο ουρανός ανέφελος, μέρα διάφανη και λαμπερή, ιδανική για ορειβασία.

Στρίβουμε δεξιά ανεβαίνοντας την πλαγιά μέχρι την γυμνή, πέτρινη ράχη και φτάνουμε στο πυροφυλάκιο μετά από 4.15’ κουραστικής αλλά απολαυστικής πορείας. Από εδώ η θέα προς τα νερά της λίμνης και το ορεινό τοπίο των Αγράφων είναι συναρπαστική.
Για την επιστροφή επιλέγουμε τον χωματόδρομο που με βόρεια κατεύθυνση περνά από τη θέση «Εννέα Βρύσες» (τοποθεσία με εννέα πηγές) και στη συνέχεια στρέφεται ανατολικά για να μας οδηγήσει μετά από 2.30’ συνολικής κατάβασης στην Κερασιά. Μια σύντομη ξεκούραση και αρκετές μπύρες παγωμένες σε ένα από τα δυο καφενεία της πλατείας επιβάλλονται πριν από τον γυρισμό μας.

kazarma23 kazarma41 kazarma48 kazarma56 kazarma59 kazarmasat

Have your say