< <

Η 62η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Μαυροβούνι

Κάθε χρόνο το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των ορειβατικών συλλόγων κορυφώνεται και τελειώνει με την Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση που συμπίπτει με τη γιορτή του Προφήτη Ηλία, προστάτη των ορειβατών. Φέτος, αυτή έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Μαυροβούνι, πάνω από την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου στο Μέτσοβο, με διοργανωτή τον Ε.Ο.Σ. Ιωαννίνων και ο σύλλογός μας συμμετείχε με 38 μέλη.
Στην ανατολική πλευρά της λίμνης αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας σε υψόμετρο 1450 μ. και ακολουθήσαμε δασικό δρόμο που μετά από 1.30′ μας έφερε στο χώρο της κατασκήνωσης. Ένα εντυπωσιακό αλπικό λιβάδι στα 2000 μέτρα, ανάμεσα σε κορφές με κεραυνοβολημένα ρόμπολα. Ένα νεκροταφείο δέντρων με παράξενες μορφές, ένα μνημείο της φύσης που καθηλώνει το βλέμμα μας.
Όσο περνούσε η ώρα το λιβάδι γέμιζε ανθρώπους και οι σκηνές κατέκλυσαν το χώρο. Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα όλες αυτές οι πολύχρωμες σκηνές, οι  παρέες των ορειβατών σε αδιάκοπη κίνηση, οι προετοιμασίες των εκδηλώσεων.
Τα σύννεφα που από ώρα απειλούσαν προσπέρασαν αφήνοντας μόνο κάποιες χοντρές ψιχάλες. Έτσι το χορευτικό συγκρότημα του Μετσόβου ανενόχλητο παρουσίασε ένα πρόγραμμα δημοτικών χορών που απέσπασε το χειροκρότημα όλων. Αργά το απόγευμα προσφέρθηκε στους συγκεντρωμένους η φασολάδα μαγειρεμένη σε καζάνια σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Για τους λάτρες του είδους υπήρχε και περίσσευμα αφού το περιεχόμενο τριών τεράστιων καζανιών ήταν υπεραρκετό για τους χίλιους περίπου ορειβάτες.
Με το πέσιμο της νύχτας άναψαν οι φωτιές και σχηματίστηκαν οι παρέες. Σύντομα άρχισαν τα τραγούδια και οι χοροί. Δεν έλειψαν τα όργανα, αφού οι Κρητικοί που έκαναν όπως πάντα μια εντυπωσιακή σε όγκο παρουσία έφεραν μαζί τους λύρα ενώ οι Ηπειρώτες είχαν φλογέρα και ταμπούρλο. Και οι ιστορίες, παλιές και νέες γύρω από τις φωτιές κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ. Ώσπου το κρύο και η υγρασία μας ανάγκασαν να κλειστούμε στις σκηνές και τυλιγμένοι στα σλίπινγκ μπανγκ να κοιμηθούμε μέχρι το χάραμα της Κυριακής.
Το πρόγραμμα του πρωινού προέβλεπε ανάβαση στην κορυφή Φλέγγα (υψ. 2159 μ.) όπου θα γίνονταν η καθιερωμένη εκδήλωση με τους χαιρετισμούς της Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης και των ορειβατικών συλλόγων. Πορεία 1.30′ σε πολύ καλά σημαδεμένο μονοπάτι που περνούσε δίπλα από τα ρόμπολα κατά μήκος της κορυφογραμμής του βουνού προσφέροντας μια πανέμορφη θέα προς τη λίμνη του Αώου. Κάτω από την κορυφή και ανατολικά μαγνητίζουν τα βλέμματά μας οι δυο λίμνες Φλέγγας. Αρκετοί υποκύπτουν στον πειρασμό και κατεβαίνουν για να τις θαυμάσουν από κοντά.

Have your say