< <

Η πρώτη εκδήλωση για τα 20 χρόνια του συλλόγου μας

Ο ΣΠΟΡΤ αυτή την χρονιά συμπληρώνει 20 χρόνια δραστηριότητας. Η σημερινή εκδήλωση αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, με αφορμή τα 20 χρόνια δράσης μας, αποσκοπούν να διαδώσουν το μήνυμα της ορειβασίας και της πεζοπορίας στην φύση σε όσο το δυνατόν περισσότερους συντοπίτες μας και να τους δελεάσει για να συμμετέχουν στις δράσεις του Συλλόγου μας.

Η συμμετοχή στην ορειβατική – πεζοπορική ομάδα δεν είναι μόνο καλλιέργεια φιλικών και συντροφικών δεσμών. Δεν είναι μόνο μια απαιτητική αθλητική δραστηριότητα εφικτή για κάθε ηλικία. Δεν είναι μόνο ευκαιρία για να γνωρίσουμε κάθε γωνιά του τόπους μας αλλά και πολλούς μακρινούς τόπους. Δεν είναι μόνο αλληλεγγύη και αυτοθυσία στην ομάδα.

Η ορειβασία δεν είναι μόνο επαφή με την φύση κάτω από τον καυτό ανελέητο ήλιο, πάνω στον γλιστερό πάγο, μέσα στο αφράτο χιόνι. Δεν είναι μόνο μεθύσι από το άρωμα των αγριολούλουδων, σαγήνη από το τραγούδι του ρυακιού, ίλιγγος στο χείλος του βαράθρου, ταλαιπωρία από την αδιάκοπη βροχή, αποπροσανατολισμός στην ομίχλη, μαστίγωμα από τον άνεμο, ανάβαση πάνω από τα σύννεφα.

Η ορειβασία είναι πάνω από όλα θέληση. Θέληση να επιβληθούμε στο σώμα μας, θέληση να τιθασεύσουμε τους φόβους μας, θέληση να νικήσουμε το φαινομενικά ακατόρθωτο.

Η ορειβασία είναι σεβασμός στην φύση. Υπόσχεση να την παραδώσουμε ανέγγιχτη στην επόμενη γενιά. Δράση για αποτροπή της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλαγή των συνηθειών μας για να είναι επιτυχής αυτή η μάχη, η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης εποχής για την ανθρωπότητα.

Όλη μας αυτήν την εμπειρία, αυτά τα είκοσι χρόνια, δεν την κρατήσαμε για τον εαυτόν μας. Δεν αρκεστήκαμε μόνο στην απόλαυση των αισθήσεων. Στα είκοσι χρόνια συνετάχθησαν 830 άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο. 744 για την χώρα μας και άλλα 86 για το εξωτερικό. 42 ανά έτος. Κάθε βδομάδα επί είκοσι χρόνια, πάντα συνεπείς.

Όλα αυτά βρίσκονται στο site του συλλόγου διαθέσιμα στον καθένα. Μαζί με την περιγραφή του φυσικού κάλους κάθε τόπου θα βρείτε και την ιστορία του, θα αφουγκραστείτε           την αύρα αυτών που πριν από εμάς βρέθηκαν στα ίδια μέρη κατά την διάβα των αιώνων. Διαθέσιμοι επίσης είναι 262 χάρτες και καταγραφές GPS που δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να επαναλάβει την διαδρομή της επιλογής του.

Θα ήταν παράληψή μας να μην αναφέρουμε τον δάσκαλό όλων μας στην ορειβασία, το πρώτο τρικαλινό ορειβάτη και πρώτο Πρόεδρο του Συλλόγου μας. Τον αγαπητό σε όλους μας Τζίμη ή κατά κόσμο Θανάση Μπαλαμώτη.

Την φετινή χρονιά προγραμματίζουμε μια σειρά εκδηλώσεων που θα καλύψουν ολόκληρη την χρονιά. Η επόμενη την εβδομάδα 22 έως 28 Φεβρουαρίου στο τζαμί θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας από τέσσερα μέλη μας (Χ.Ευσταθίου – Ι.Γιαννούλα – Ι.Κατασαρό – Γ.Πολύση) με εικόνες τον Γράμμο, τα Άγραφα, την Τύμφη – Σμόλικα,  και τον Ασπροπόταμο.

Η σημερινή εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του δυτικού τείχους της πόλης μας, αυτού του βράχινου μακρόστενου όγκου, πιστού φρουρού μας που κάθε απόγευμα μας κρύβει λίγο νωρίτερα τον ήλιο. Η παρουσίαση του Κόζιακα είναι από τον Χρήστο Ευσταθίου.

Στην συνέχεια θα παρακολουθήσουμε το ταξίδι του Ιωάννη Ξηρού στην άκρη του κόσμου, την Καμτσάτκα. Τον Γιάννη όλοι μας τον ζηλεύουμε για την δυνατότητά του γυρνάει τον κόσμο όπως οι μαθητές του δημοτικού γυρνούν την υδρόγειο σφαίρα του σχολείου τους.

Have your say