< <

Η κατασκήνωση στο βουνό

Σε αρκετές εκδρομές των προγραμμάτων μας, σαν χώρος διαμονής αναφέρεται η σκηνή. Δηλαδή camping στο βουνό;

Όχι ακριβώς. Βέβαια ο βασικός εξοπλισμός (σκηνή, υπνόσακος) είναι κοινός. Η διαφορά είναι ότι τον εξοπλισμό αυτόν πρέπει να τον κουβαλάμε στην πλάτη μας, συχνά για ώρες, έτσι είναι λιτός και ελαφρύς. Ξεχάστε λοιπόν τις ανέσεις της θάλασσας και προσαρμοστείτε στα απολύτως απαραίτητα. Η χλιδή και η άνεση είναι έννοιες που δεν έχουν σχέση με το βουνό. Ακόμη, επειδή στο βουνό οι κλιματολογικές συνθήκες είναι δύσκολες, ο εξοπλισμός μας πρέπει να έχει την ποιότητα εκείνη που θα μας προστατεύσει από κρύο, βροχή, αέρα.

skiniΞεκινάμε από τη σκηνή. Πρέπει να έχει όσο το δυνατό μικρότερο βάρος (2,5 κιλά κατά μέσο όρο). Αυτό εξασφαλίζεται από τον ελαφρύ μεταλλικό σκελετό (ορθοστάτες) που είναι ανθεκτικός στις καταπονήσεις του ανέμου, τα πασαλάκια που πρέπει να είναι λίγα στον αριθμό και από ελαφρύ αλουμίνιο, και το υλικό της τέντας. Συνήθως υπάρχει το εξωτερικό περίβλημα που είναι αδιάβροχο και το εσωτερικό που είναι βαμβακερό, με ενισχυμένο πλαστικό πάτο. Το σχήμα της σκηνής είναι στρογγυλεμένο (συχνά τύπου ιγγλού) ώστε να μη παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση στον άνεμο. Έχει πόρτα που κλείνει ερμητικά με φερμουάρ, ένα σύστημα εξαερισμού του εσωτερικού της και ίσως ένα μικρό χωλ για τον εξοπλισμό του ορειβάτη. Το μέγεθός της μετριέται με τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει (συνήθως από 1 – 4 άτομα). Η τιμή της κυμαίνεται σε επίπεδα περίπου διπλάσια αυτών μιας συνηθισμένης σκηνής. Βασικό ρόλο παίζει ο χώρος που θα στήσουμε τη σκηνή. Προτιμάμε ένα χώρο προφυλαγμένο από τον άνεμο και να είναι δυνατόν κοντά σε πηγή. Αν είμαστε στο δάσος διαλέγουμε ένα ξέφωτο και αν υπάρχει φτέρη, κόβουμε και απλώνουμε πάνω της τη σκηνή για άνετο ύπνο.

Η δεύτερη βασική παράμετρος είναι ο υπνόσακος ( sleeping bag ). Ελαφρύς, μικρός σε όγκο και με γέμιση συνήθως από πούπουλο για να μας κρατά ζεστούς. Καλό είναι να διαθέτει κουκούλα για να τυλίγουμε το κεφάλι μας όταν κάνει πολύ κρύο. Οι υπνόσακοι χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τις θερμοκρασίες για τις οποίες φτιάχνονται, και ανάλογη είναι και η κλιμάκωση της τιμής τους. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι ο εξοπλισμός του βουνού αγοράζεται μια και καλή, αφού η ποιότητά του είναι τέτοια που δεν απαιτεί αντικατάσταση, ιδίως για υλικά που δεν φθείρονται από τη χρήση τους, όπως η σκηνή και ο υπνόσακος.

bug1Το υπόστρωμα ( carry mat ) τοποθετείται μεταξύ σκηνής και υπνόσακου και κάνει πιο άνετο τον ύπνο μας. Υπάρχει το κοινό υπόστρωμα από αφρώδες υλικό και το φουσκωτό που είναι αρκετά ακριβότερο.

Σκηνή, υπνόσακος και υπόστρωμα τοποθετούνται έξω από το σακίδιο, στερεωμένα σε ειδικούς ιμάντες. Μια συνηθισμένη πρακτική είναι να παίρνουμε σκηνή 2-3 ατόμων και να μοιραζόμαστε το βάρος της με τους συνορειβάτες μας. Άλλος κουβαλά την τέντα, άλλος τους ορθοστάτες κ.λ.π. Σιγουρευτείτε όμως ότι όλη η παρέα σας θα φτάσει στο χώρο κατασκήνωσης, γιατί αν μείνετε με την τέντα, μόνο σαν κουβέρτα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, ενώ αν μείνετε με τους ορθοστάτες, ακόμα χειρότερα!

Σαν συμπλήρωμα του εξοπλισμού αναφέρουμε τα ειδικά θερμοεσώρουχα (φανελάκι, παντελόνι) και έναν φακό για να μπορείτε να στήσετε τη σκηνή αν φτάστε νύχτα στον προορισμό σας. Προτιμήστε φακό που προσαρμόζεται στο κεφάλι με ιμάντες, ώστε να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας.

Πότε κατασκηνώνουμε στο βουνό; Όταν δεν υπάρχει ξενώνας ή καταφύγιο, αλλά και όταν θέλουμε να ζήσουμε πιο κοντά στη φύση, να δεθούμε περισσότερο με τους συνορειβάτες μας. Πως αλλιώς να θαυμάσουμε την ανατολή στα Άγραφα, να παίξουμε τσουβαλοδρομίες στην Αστράκα για να ζεσταθούμε, ή να απολαύσουμε έναν ζεστό τραχανά πριν κοιμηθούμε;

Have your say