< <

Η ανάσταση της λίμνης

Η τελευταία κοινή πανθεσσαλική ορειβατική πορεία για το 2017 έγινε στον Κάτω Όλυμπο. Η πορεία ξεκίνησε από την Καλλιπεύκη όπου συνατηθήκαμε αρκετές δεκάδες ορειβατών από όλα τα μέρη της Θεσσαλίας. Ο προορισμός μας ήταν η κορυφή του κάτω Ολύμπου Μεταμόρφ ωση με υψόμετρο 1582 μέτρα στα ανατολικά της Καλλιπεύκης. Η πορεία ήπια και η θέα από την κορυφή διλληματική. Από την μια ό χιονοσκεπής Όλυμπος, από την άλλη η θάλασσα. Σήμερα η θαλασσινή θολούρα στρέφει την ματιά μας ψηλά στο βουνό των θεών.

Κάτω Όλυμπος ονομάζεται ο δασωμένος ορεινός όγκος με πεύκα , έλατα και οξιές. Χωρίζεται από τον Όλυμπο από το ρέμα Ζηλιάνας που ξεκινά έξω από την Καρυά και εκβάλει μεταξύ Σκοτίνας και Λεπτοκαρυάς. Νότια είναι οι Γόνοι και ανατολικά τα Τέμπη και ο Πλαταμώνας. Η Καλλιπεύκη βρίσκεται στο βόρειο άκρο της αποξεραμένης λίμνης της, της Οζερού, Ασκουρίδα για τους αρχαίους. Ο πυθμένας της λίμνης προσέφερε καλλιεργήσιμη γη στο υψόμετρο των 1000μ. Η παραγωγή άριστης ποιότητας πατάτας συντηρεί ένα ζωντανό χωριό. Οι ανάγκες, όμως, άρδευσης του κάμπου της Λάρισας οδηγούν τις αρχές στην απόφαση της επανασύστασης της λίμνης μετά από την αποξήρανσή της το 1921. Στόχος το σβήσιμο της ακόρεστης δίψας του κάμπου.

Σε λίγο ο Καλόγερος, ο Πάγος, η Μεταμόρφωση, του Φράγκου Αλώνι θα ξαναποκτήσουν τον καθρέπτη που τους στερήσαμε για 100 χρόνια. Οι νότιες κορυφές του Ολύμπου θα μπορούν πάλι να σουλουπώνονται, να χτενίζουν το χιόνι τους, να φορούν μάγκικα το συννεφένιο καπέλο τους για να πάρουν πίσω την κλεμμένη δόξα από τον Αγ. Αντώνιο, το Σκολιό και το Μύτικα.         Παρόμοια οι ντόπιοι θα προσφέρουν σπονδή τις πατάτες τους στο βωμό της τουριστικής αναβάθμισης.

Εμείς δε, οι ορειβάτες θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε ξανά το τοπίο που συνάντησε ο Ξέρξης, όταν πέρασε από εδώ παρακάμπτοντας τα Τέμπη. Το ίδιο έκανε και ο Ρωμαίος Μάρκιος Φίλιππος το 169 π.χ. έχοντας όμως αντίθετη φορά. Τμήματα του «καλντεριμιού» που κατασκεύασε ή επισκεύασε υπάρχουν μέχρι σήμερα και είναι γνωστά ως το μονοπάτι του Ξέρξη.

Have your say