< <

Η Ανάσα του χειμώνα και η γοητεία του λευκού – BOROVETS

Στην αγκαλιά του χειμώνα, μπορεί να φοβόμαστε λίγο παραπάνω τα στοιχεία της φύσης, μπορεί να κρυώνουν οι μύτες και να παγώνουν τα πόδια, μπορεί να νιώθουμε σαν ασήμαντες κουκκίδες στο απέραντο λευκό του χιονιού, αλλά μας αρέσει. Το τοπίο άλλωστε αλλάζει τον χειμώνα και παρά το γεγονός ότι τα χρώματα στη φύση σπανίζουν, δεν μειώνεται στο ελάχιστο η γοητεία των εικόνων.

Η απόφαση είχε παρθεί εδώ και αρκετό καιρό και είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του συλλόγου για το τριήμερο των αποκριών. Προορισμός το BΟRΟVETS στην γειτονική Βουλγαρία. Παρασκευή βράδυ 12 μμ 42 άνθρωποι επιβιβάζονται στο λεωφορείο για το μακρινό ταξίδι με ανάμικτα συναισθήματα για τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουν. Στις 5,30 το πρωί μετά το σύντομο τελωνειακό έλεγχο ακολουθούμε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη ΣΟΦΙΑ, την πρωτεύουσα της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και 80 περίπου χιλιόμετρα πριν ακολουθούμε ΒΑ κατεύθυνση με προορισμό το SAMOKOV , την κοντινή πόλη μόλις 7 χιλ από το BOROVETS . Με την άφιξη στο ξενοδοχείο και την τακτοποίησή μας, συνειδητοποιούμε πλέον ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, 73 χιλ μακριά από την πρωτεύουσα και 80 χιλ από την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας την Φιλιππούπολη, σε υψόμετρο 1450 μ στην οροσειρά της Ρίλλας.

Ένα τεράστιο δάσος ερυθρελατης, οξιάς, πεύκου και σημίδας, σε συνδυασμό με τα μεγάλα εντυπωσιακά ξενοδοχεία, τις πολλές πίστες και τα λιφτ, τα δεκάδες καταστήματα κάθε είδους, το λευκό τοπίο με τις πολικές θερμοκρασίες αλλά και τον πολύ κόσμο κάθε ηλικίας που ετοιμάζεται να ανέβει στις πίστες, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο του χιονοδρομικού κέντρου του B Ο ROVETS , που μας αποζημιώνει για την νυχτερινή ταλαιπωρία από το κουραστικό ταξίδι .

Ο Ήλιος που σιγά σιγά αρχίζει να εμφανίζεται, γεννά ελπίδες για ανάβαση την Κυριακή την κορυφή MUSALA (2925μ) την πιο ψηλή της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ αλλά και της Βαλκανικής Χερσονήσου. Όλος ο κόσμος είναι ελεύθερος να χαρεί τη φύση και τις ανέσεις του χιονοδρομικού κέντρου όλη την ημέρα, μέχρι την άλλη μέρα το πρωί που έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην ΣΟΦΙΑ για όσους το επιθυμούν.

Δυστυχώς ο καιρός δεν μας έκανε το χατίρι, πάγος, ομίχλη και χαμηλές θερμοκρασίες μας απέτρεψαν από την προγραμματισμένη ανάβαση, και μια μικρή βλάβη στο λεωφορείο μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε με καθυστέρηση για την ΣΟΦΙΑ. Ακολουθούμε μια κατεύθυνση ΝΔ κατά μήκος του ποταμού ISKRA , μέσα από ένα εντυπωσιακό τοπίο οργιώδους βλάστησης, με τις δυο λίμνες δεξιά μας παγωμένες.

Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα έχουμε φτάσει στην ΣΟΦΙΑ. Το πολικό ψύχος δεν μας επιτρέπει να επισκεφτούμε όλα τα αξιοθέατα και τα μνημεία της. Ο εντυπωσιακός ναός του ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΕΦΚΣΙ, το μουσείο Φυσικής ιστορίας, τα παλαιά ανάκτορα, η βουλή, το πάρκο της ελευθερίας και το μαυσωλείο του Γ.ΔΗΜΗΤΡΟΦ που αντικαταστάθηκε από ένα τεράστιο μπουκάλι JACK DANIELS , είναι μερικά από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της Βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Επιστροφή στο Borovets , ελεύθερη για διασκέδαση και προετοιμασία για την αυριανή αναχώρηση. Η πρωινή αναχώρηση έχει αρχικά προορισμό το σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, το μοναστήρι της ΡΙΛΛΑΣ που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού ,31 χιλ παράκαμψη από το δρόμο μας για τα σύνορα.

Μια διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς, οδηγεί στο μοναστήρι που βρίσκεται κτισμένο βαθιά μέσα στα δάση της ΡΙΛΛΑΣ. Μια εντυπωσιακή κατασκευή αγιορείτικου ρυθμού, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η επιστροφή περιλαμβάνει φυσικά και μια στάση για τα απαραίτητα ψώνια στο Sandanski λουτρόπολη της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και εμπορικό κέντρο τα τελευταία χρόνια. Ο τελωνειακός έλεγχος και το ταξίδι της επιστροφής είναι λίγο πιο κουραστικά, αλλά σίγουρα αποζημιωθήκαμε για αυτά που είδαμε και απολαύσαμε αυτές τις τρεις ημέρες.

Η Βουλγαρία, μια χώρα δίπλα μας, όμορφη, ελκυστική μα και συνάμα καταθλιπτική, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα αποτελέσει και στο μέλλον για μας προορισμό σε διαφορετικές εποχές και συνθήκες.

Have your say