< <

Η έλευση της άνοιξης στην Καραβούλα

Την Καραβούλα (1869 μ.) την έχουμε υποτιμήσει ως ορειβατικό προορισμό ίσως γιατί είναι το πιο κοντινό βουνό στην πόλη των Τρικάλων. Είναι η κορυφή νότια του Κόζιακα, από την πόλη την αντικρίζουμε πίσω από τον Ίταμο το βουνό μεταξύ Πύλης και Μουζακίου. Για τα βοσκοτόπια της θα έριζαν παλαιότερα τα τρία χωριά που ακουμπούν στις πλαγιές της: στα βόρεια το Ρομποτό, στα νοτιοανατολικά η Βατσουνιά και στα νοτιοδυτικά η Αργιθέα. Θεωρείται η βορειότερη κορυφή των Αγράφων και ανήκει στο συγκρότημα της Καράβας μαζί με τον Τύμπανο και το Κλουκουτσάρι.

Η ανάβαση μπορεί να γίνει από τον αυχένα αέρας από τον δρόμο που συνδέει το Μουζάκι με την Αργιθέα. Αλλά η κοντινότερη στην πόλη των Τρικάλων αλλά δυσκολότερη διαδρομή είναι από το Ρομποτό. Μετά την εκκλησία του κεντρικού οικισμού ξεκινά ένας χωματόδρομος από το ψηλότερο σημείο του οποίου η κορυφή είναι ακόμα 1000 μέτρα ψηλότερα. Αυτά τα 1000 μέτρα τα καλύψαμε, πήγαινε έλα, σε έξι και μισή ώρες. Έτσι κάθε πρόσθετη θερμίδα από τον οβελία της προηγούμενης Κυριακής έγινε ιδρώτας στις πλαγιές του βουνού.

Την άφιξη στην κορυφή μας την ανήγγειλαν τα βελάσματα από δυο κατσίκια. Αποκομμένα από το κοπάδι τους φώλιασαν στην απόκρημνη κορυφή λες και είναι γυπαετοί. Μας υποδέχθηκαν με αγωνιώδεις αλλά και επιφυλακτικές φωνές. Δεν ενέδωσαν όμως στα παρακάλια μας να μας ακολουθήσουν. Τους προσφέραμε το νερό μας, το μισό ψωμί μας, αλλά τίποτα αυτά, επέμειναν στην μοναξιά της κορυφής. Ας ελπίσουμε ότι η δίψα θα τα οδηγήσει χαμηλότερα στις ποτίστρες που ζώνουν το βουνό.

Μαζί με τα κατσίκια στην κορυφή μας περίμενε ένας τεράστιος αλουμινένιος σταυρός ξαπλωμένος μέσα στο φρέσκο χόρτο. Εδώ μάλλον κρατά ακόμη η αρχαία θρησκεία. Κεραυνός του Δία ή φύσημα του Αιόλου ξάπλωσαν κάτω τον οκτάμετρο σταυρό.

Η άνοιξη όμως που μόλις έχει καλύψει τις πλαγιές του βουνού μας έδιωξε τις δυσάρεστες σκέψεις. Τα αγριολούλουδα έχουν αρχίσει να καλύπτουν την κορυφή, τα κρινάκια δεν διστάζουν να τρυπούν τις τελευταίες χιονούρες και πιο κάτω, τα ακροδάχτυλα των ελάτων έχουν βαφτεί με το ανοιχτοπράσινο μανικιούρ της άνοιξης, ενώ ένα γεράκι αιωρείται ψηλά περιμένοντας κανένα απρόσεκτο αρουραίο ή παιγνιδιάρικο λαγουδάκι.. Με τα σωθικά μας γεμάτα με το ξύπνημα της φύσης κατηφορίζουμε για τα αυτοκίνητα.

Have your say