< <

Ελικώνας. 65η Π.Ο.Σ.

Το φετινό ραντεβού όλων των ελλήνων ορειβατών έγινε 16 με 17 Ιουλίου στο όρος Ελικώνας κοντά στη Λιβαδειά και το οργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) με τον Αθλητικό Χιονοδρομικό Ορειβατικό σύλλογο Λιβαδειάς (Α.Χ.Ο. Λιβαδειάς). Ο Ελικώνας είναι γνωστός και σαν το βουνό των Μουσών και σύμφωνα με τον Παυσανία είναι το όρος του οποίου η βλάστηση «δεν βοηθάει τον θάνατο» με την έννοια ότι τα περισσότερα φυτά του αποτελούν αντίδοτα σε διάφορα θανατηφόρα δηλητήρια της εποχής του.

Το σημείο συνάντησης ήταν στην περιοχή Αρβανίτσα σε υψόμετρο 850 μέτρα, ένα ξέφωτο σε ένα όμορφο δάσος ελάτης, δίπλα σε ένα πέτρινο αναψυκτήριο. Μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του Α.Χ.Ο. Λιβαδειάς ενώ τριάντα έξη καζάνια βρισκόντουσαν πάνω στη φωτιά. Σιγά – σιγά κατέφθαναν ορειβάτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Όταν ήρθε η ώρα πήραμε θέση στην ουρά για να σερβιριστούμε γίδα βραστή ή εναλλακτικά την παραδοσιακή φασολάδα.

Κατά το σούρουπο έγινε η ανταλλαγή των αναμνηστικών και η απόδοση των χαιρετισμών από τους εκπροσώπους των συλλόγων. Το γλέντι ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς που χόρεψε τμήμα του τοπικού χορευτικού συγκροτήματος Σαρακατσαναίων ενώ παράλληλα σερβιρίστηκε δροσιστικό γιαούρτι. Σειρά πήραμε όλοι οι παρευρισκόμενοι και γλεντήσαμε με την ψυχή μας.

Νωρίς το πρωί καζάνια με τσάι άχνιζαν πάνω από τη φωτιά και η κατασκήνωση σιγά – σιγά ζωήρευε. Κάθε συνάντηση ορειβατών ολοκληρώνεται με ανάβαση σε προκαθορισμένη κοντινή κορυφή. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και μετά τις απαραίτητες ετοιμασίες ξεκινήσαμε για την ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα, την Παλιοβούνα με υψόμετρο 1748 μέτρα. Κατά γενική ομολογία η ανάβαση απαιτούσε περίσσεια αντοχής. Το σημαδεμένο μονοπάτι ήταν κακοτράχαλο και στο μεγαλύτερο τμήμα του γυμνό από δέντρα και με μεγάλη κλίση. Ο καλοκαιρινός ήλιος και η απουσία νερών στο μήκος της διαδρομής δυσκόλεψε περισσότερο την ανάβαση. Ευτυχώς διάσπαρτα έλατα πρόσφεραν απλόχερα τον ίσκιο τους για τους κουρασμένους ορειβάτες. Η ανάβαση διάρκεσε τρεις ώρες περίπου αλλά στη κορυφή ανακούφιση, χαμόγελα, η θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και πολλές φωτογραφίες μας αντάμειψαν.

Η 65 η Π.Ο.Σ. ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη. Εκεί συναντήσαμε παλιούς φίλους και γνωρίσαμε νέους. Αναχωρήσαμε αφού ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Have your say