Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης θεσπίστηκε το 1966 με σκοπό την προστασία των δασών, της πανίδας και των σπάνιων λουλουδιών της.
Ο πυρήνας του έχει έκταση 30.000 στρέμματα και η περιφερειακή ζώνη καταλαμβάνει 42.000 στρέμματα. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι ο Πύργος (υψ. 2.152 μ), αρκετά χαμηλότερη από τα διπλανά βουνά της Ρούμελης, τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Είναι όμως η γλυκύτητα του τόπου, η εναλλαγή των χρωμάτων που ελκύει την προσοχή μας. Την άνοιξη, οι δυο μικρές αλπικές λίμνες καθρεφτίζουν στα νερά τους τον Γρεβενό, τη δεύτερη σε ύψος κορυφή του βουνού (υψ. 2116 μ). Εδώ ζουν οι αλπικοί τρίτωνες, ενώ στο μεγάλο οροπέδιο Λιβαδιές που απλώνεται τριγύρω σε υψόμετρο 1850 μέτρα, ανθεί μια εντυπωσιακή ποικιλία αγριολούλουδων.
Η χλωρίδα του βουνού ξεπερνά τα 1800 είδη, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά των βουνών της Ρούμελης. Το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται με Κεφαλλονίτικα έλατα. Στην πανίδα περιλαμβάνονται δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, φιδαετοί, γύπες, λύκοι, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αγριόγιδα.
Ο εντυπωσιακός όγκος νερών της περιοχής οφείλεται στο φλύσχη, αδιαπέραστο σκοτεινόχρωμο πέτρωμα που δημιουργεί εντυπωσιακό ανάγλυφο με χαράδρες και πλήθος ρεμάτων που τροφοδοτούν τον Σπερχειό.
Νότια της κορυφής Πύργος υπάρχει το οροπέδιο της Καταβόθρας, όπου βρίσκεται η Καταβόθρα της Οίτης. Σε αυτή πέφτουν τα νερά του οροπεδίου και των γύρω πλαγιών. Γύρω από τον Πύργο βρίσκονται οι κορυφές Φτερωτός (υψ. 1811 μ), Σέμπι (υψ. 2086 μ), Αλύκαινα (υψ. 1058 μ) και η Πυρά, όπου σύμφωνα με το μύθο κάηκε ο Ηρακλής.
Η προσπέλαση στο Δρυμό γίνεται εύκολα, είτε από το βόρειο μέρος του (Υπάτη- Καστανιά) είτε από το νότιο (Παύλιανη – Νεοχώρι). Ένας βατός χωματόδρομος οδηγεί στην καρδιά του Δρυμού, στο οροπέδιο Λιβαδιές, όπου υπάρχουν κιόσκια, βρύσες και χώρος για κατασκήνωση. Η εύκολη πρόσβαση, σε συνδυασμό με το ότι η περιοχή δεν φυλάσσεται έχει σαν επακόλουθο τη λαθροθηρία. Είναι λυπηρό να βλέπουμε φυσίγγια στην καρδιά ενός Εθνικού Δρυμού.
Με αφετηρία το καταφύγιο του ΕΟΣ Λαμίας που είναι χτισμένο στη θέση Τράπεζα, σε υψόμετρο 1820 μέτρα μπορούμε σε 30′ να περπατήσουμε μέχρι τις Λιβαδιές, και από εδώ να ανέβουμε στο Γρεβενό σε μία ώρα. Από τις Λιβαδιές μπορούμε να ανέβουμε στον Πύργο σε 2 ώρες. Η κλασσική διαδρομή γίνεται από την Υπάτη, από την οποία φτάνουμε στο καταφύγιο σε 6 ώρες περίπου.
Στο δρόμο Υπάτης – Καστανιάς βρίσκεται το μοναστήρι του Αγάθωνος όπου αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο. Είναι χτισμένο πάνω από την κοιλάδα του Σπερχ