< <

Διάσχιση στην Αργιθέα. Από το Θερινό στο Ανθηρό

Ήταν μια διάσχιση που εξελίχθηκε σε οδύσσεια. Θα έπρεπε να το περιμένουμε, αφού τα Άγραφα είναι τόπος απρόβλεπτος, όπως καλά το ξέρουμε, χρόνια τώρα. Ίσως ήταν ο Μάης που μας ξεγέλασε, η άνοιξη η προχωρημένη και η ανάλογη διάθεσή μας. Προσθέστε και το πλήθος των συμμετεχόντων και ιδού το αποτέλεσμα. Ελάχιστα προετοιμασμένοι για την συνεχή βροχόπτωση και τον παγωμένο αέρα, παλέψαμε επί ώρες μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Ο τόπος: Αργιθέα: Η διαδρομή: Θερινό – Ανθηρό, ώρες πορείας 4 που έγιναν 6, και πάλι καλά να λέμε. Και αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ορίστε που το λεωφορείο μας άφησε 3 χλμ πριν από το Θερινό, επιμηκύνοντας έτσι την διαδρομή μας.
Πότε με βροχή και πότε με αιθρία ανηφορίζουμε στο χωριό για να βρεθούμε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Γιάννης Γιαννούλας, μέλος του συλλόγου και λάτρης της περιοχής. Τσάι, ελιές και ψωμί για την πολυπληθή ομάδα που συμπεριλαμβάνει τους φίλους του ΕΟΣ Καρδίτσας και της ΟΛ Καλαμπάκας, με τους οποίους συχνά οργανώνουμε κοινές πορείες.

Από εδώ και πέρα ακολουθούμε μια πολύ απότομη ανηφόρα που μας οδηγεί σε διάσελο, ψηλά πάνω από το Θερινό. Μια πρώτη στάση για ανάκτηση δυνάμεων. Λίγο ψηλότερα, μας υποδέχεται ο άνεμος. Φέρει μαζί του την βροχή αναγκάζοντάς μας να επιστρατεύσουμε ότι αδιάβροχο διαθέτουμε. Ανηφορίζοντας για την Ελάτη (υψ. 1673 μ.) συναντάμε την ομίχλη. Πυκνή και παγερή, ξεγέλασε την άνοιξη, μαζεύτηκε γύρω από την κορυφή επιβάλλοντας έναν άκαιρο χειμώνα.

Το κρύο μας σπρώχνει χαμηλότερα, σε άτακτη υποχώρηση. Ανθρώπινη αλυσίδα, κοντά ο ένας στον άλλο για να μην χάσουμε την δρόμο μας. Η πετρώδης ράχη, εκτεθειμένη στον βοριά. καταλήγει σε καταπράσινη βεράντα, ψηλά πάνω από το Ανθηρό. Η βροχή σταμάτησε (προσωρινά), η ομίχλη εξαφανίστηκε. Τα σύννεφα ανεβαίνουν πάνω από τις κόκκινες σκεπές των σπιτιών του χωριού. Σαν ένα όνειρο. Αναθαρρήσαμε. Ο προορισμός μας είναι ορατός. Καπνός ανεβαίνει από κάποιες καμινάδες. Η ανθρώπινη παρουσία στέλνει μέχρι εδώ την ζεστασιά της. Δεν πειράζει που η βροχή ξανάρχισε. Ούτε που το λασπωμένο μονοπάτι γλιστρά σε κάθε βήμα μας.

Μούσκεμα ως το κόκκαλο και από το κεφάλι μέχρι τα πόδια φτάνουμε στο μοναδικό ανοιχτό καφενείο του Ανθηρού. Να στεγνώσουμε (όσο γίνεται), να χορτάσουμε την πείνα μας και να ξεκουραστούμε. Ο δρόμος της επιστροφής στην πόλη μας δεν είναι και τόσο σύντομος…

Therino_Anthiro7 Therino_Anthiro11 Therino_Anthiro12 Therino_Anthiro24 Therino_Anthiro32

Have your say