< <

Γράμμος – Αρρένες: Στη μαγεία της Φύσης

Δε λείπει η ομορφιά από το φθινόπωρο, έχει περισσότερη μοναξιά το τοπίο, και το μάτι τρελαίνεται με το βαθύ σταχτί χρώμα από το δασός της οξιάς που ξετυλίγεται σαν πολύχρωμο χαλί στις πλαγιές των βουνών ενώ την ίδια στιγμή η μυρουδιά του χώματος που ποτίζεται από τη δυνατή μπόρα αλλάζει. Είναι πιο έντονο και πιο γεμάτο το άρωμα. Με το χειμώνα προ των πυλών τόσο η φύση όσο και οι άνθρωποι, που δένουν τις τύχες τους μαζί της, αρχίζουν να προετοιμάζονται. Υπάρχει μια κινητικότητα, γιατί πρέπει να προλάβουν και συνήθως ο καιρός είναι απρόβλεπτος.

Έτσι και εμείς με την ανυπομονησία του καιρού προετοιμάσαμε με προσοχή μια από τις πολλές εκδρομές μας στο Γράμμο να απολαύσουμε το φθινόπωρο με τα εκπληκτικά χρώματα, και τις απίθανες διαδρομές. Δεκατρείς άνθρωποι και προορισμός το χωριό ΧΡΥΣΗ λίγα χιλιόμετρα δεξιά από τον εθνικό δρόμο Κοζάνης Ιωαννίνων μετά τον Πενταλοφο και Επταχωρι. Ανόθευτος τόπος, συγκλονιστικός για εκείνον που έρχεται δίχως προκαταλήψεις, φανταστικός προορισμός και για εκείνους που έχουν κουραστεί από τα «αγαθά» της τουριστικής αξιοποίησης. Δεν είναι όμως μονάχα ο τόπος είναι και οι κάτοικοι που θα σου χαμογελάσουν θα σου συμπεριφερθούν με ευγένεια και θα κρατήσουν και κάποιες επιφυλάξεις όταν δεν σε ξέρουν ποιος είσαι και τι ήρθες να κανείς στον τόπο τους. Απλόχερα θα μας παραχωρήσουν τη μια αίθουσα του Δημοτικού σχολείου για τη διανυκτέρευση μας και με έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι το σχολείο λειτουργεί με τέσσερις μαθητές με Η/Υ που πρόσφατα αγοράστηκε και με δασκάλα που έρχεται φεύγει και ξανάρχεται.

Σε απόσταση αναπνοής ένα άλλο πανέμορφο χωριό το ΠΕΥΚΟΦΥΤΟ στημένο στα 1050 μέτρα είναι το χωριό των Κατσαουνηδων Βλάχων και φημίζεται για τα τρεχούμενα νερά. Αν και Διοικητικά ανήκει στο νόμο Καστοριάς οι κάτοικοι του

περηφανεύονται για την Ηπειρώτικη πολιτισμική τους ταυτότητα, πράγμα που δείχνει το μικρό λαογραφικό μουσείο.Ο Χωματόδρομος που ξεκο\ινα από το Πευκόφυτο χωρίζει στα 6 χιλιόμετρα, αριστερά πηγαίνει για Αρρενες και στην ομώνυμη κορυφή (2192 ) και ίσα συνεχίζει για Γραμμοστα. Ακολουθούμε το βατό χωματόδρομο για αρρενες αποσβολωμένοι από τα εκπληκτικά χρώματα του φθινοπώρου, της ανταύγειες του υπέροχου ήλιου που ξεπροβάλει σιγά σιγά προμηνύοντας μια υπέροχη μέρα.

Η απίθανη συνδυασμοί της φύσης η πανδαισία των χρωμάτων το άπλετο φως μας αφήνει άφωνους να παρακολουθούμε το τοπίο φτάνοντας στην περίφημη «βρύση τρακοσαρρα» που πια δεν τρέχει νερό αλλά σε λίγο καταλήγουμε σε μια υπέροχη λίμνη, με μικρό βάθος που περιτριγυρίζεται από το πανέμορφο δασός. Γαλάζιο και μπλε μπερδεύονται σε ένα χρώμα. Λίμνη «Μουτσαλια» η μαγεία του Γραμμου.

Κατά αρχήν το όνομα Αρρενες φαίνεται «ελληνοποιημενο». Πιο σωστή μοιάζει η εκδοχή του Αρινες, όπου στα βλάχικα «Αριν» σημαίνει ψιλό χώμα, αμμώδες παρόμοιο με αυτό της περιοχής. Οι Δρακολιμνες αποτελούν γεωλογικό φαινόμενο που οφείλεται στην εποχή των παγετώνων. Βέβαια τα ίχνη των παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από τα ελληνικά βουνά και τα μόνα στοιχεία που απόμειναν είναι η μαύρη Πεύκη και οι Δρακολιμνες.

Αφήνουμε την λίμνη και αρχίζουμε την ανάβαση για την ομώνυμη κορυφή ενθουσιασμένη από τον πανέμορφο τοπίο. Αχόρταγα ρουφάμε τον τόπο τα χρώματα της αφηγήσεις του κύριου Δημήτρη παλιού αντάρτη του ΔΣΕ που ύστερα από 54 χρόνια περπατά ξανά της κορφές που κάποτε νέος έφτιαχνε τα αμπριά όπως αυτά που μας έδειχνε από ψηλά. Οι αναμνήσεις του γίνονται αφήγηση, συγκίνηση και αποτροπή για τα δύσκολα χρόνια του εμφύλιου πολέμου.

Το πανόραμα των κορυφών απλώνεται στα πόδια μας από το ΒΟΙΟ στον ΟΡΛΙΑΚΑ τον ΣΜΟΛΙΚΑ, ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ, ΓΚΑΜΗΛΑ, η Βόρεια Πίνδος και φυσικά όλες οι κορφές του Γραμμου και η Κιάφα μια από της λίγες που δεν περπατήσαμε και πιο κοντά στα πόδια μας σχεδόν οι Αετομηλιτσα το μεγάλο κεφαλοχώρι του Γραμμου. Αρχίζει σιγά σιγά η επιστροφή το καλοκαίρι όπου ο τόπος και τα χωριά σφύζουν από ζωή, το φθινόπωρο τα παντζούρια και οι πόρτες κλείνουν ερμητικά, οι κάτοικοι τα εγκαταλείπουν σιγά σιγά τα φορτηγά κουβαλούν πρόβατα η ξυλά.

Ο Γραμμος περνά στη φάση της σιωπής και εμείς φορτωμένοι από τις εμπειρίες του φθινοπώρου δεν μπορούμε για άλλη μια φορά να τον βγάλουμε από το μυαλό μας.

Have your say