< <

Αφορεσμένη

Το Ντελιδίμι είναι άγνωστο στους περισσότερους Τρικαλινούς παρ’ όλο που όλοι σχεδόν, κατά το παραδοσιακό ταξίδι των νεανικών χρόνων διέσχισαν την βορεινή πλευρά του, κατά την επίσκεψή τους στο μοναστήρι της Παναγιά της Σπηλιάς. Aπό την πόλη των Τρικάλων δεν φαίνεται καθώς είναι καλά κρυμμένο πίσω από το Βουτσικάκι. Έτσι δεν μπορούμε να θαυμάσουμε τις κοφτερές κορυφές, τις απόκρημνες πλαγίες, τις αχανείς σάρες και τα καταπράσινα λιβάδια που τούτη την εποχή ζώνουν το βουνό από όλες της πλευρές.

Σύνορο μεταξύ Καρδίτσας και Ευρυτανίας, για να το αντικρίσεις χρειάζεσαι μια ώρα για να φτάσεις στο διάσελο του Αγίου Νικολάου, αφού περάσεις το Μουζάκι και πάρεις το ανήφορο για Πευκόφυτο. Αριστερά η Καράβα, δεξιά η Καζάρμα με το Βουτσικάκι και απέναντι οι συνοικισμοί του Πετρίλου που απλώνονται στις βορεινές πλαγιές του Ντελιδιμιού. Εμείς ακολουθούμε τον δρόμο για την Παναγιά Σπηλιά και στο Παλαιοχώρι στρίβουμε για Φουντωτό. Ο δρόμος μέχρι εδώ είναι άσφαλτος αλλά απελπιστικά στενός. Από το συνοικισμό ξεκινά χωματόδρομος που σταματά μετά 3 χλμ κάτω από την βορεινή πλευρά της Αφορεσμένης (2070μ) την δεύτερη κορυφή του Ντελιδιμιού (2163μ).

Στο τέλος του χωματόδρομου αρχίζει ένας ατέλειωτος μονότονος ανήφορος που μετά από δύο ώρες μας έφερε στην Αφορεσμένη. Ευτυχώς που η Έφη έφυγε μπροστά και το θιγμένο ανδρικό φιλότιμο επιστράτευσε και το τελευταίο απόθεμα αντοχής. Το Ντελιδίμι δίπλα μας άγριο και προκλητικό, ζωσμένο σάρες και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να κατέβουμε 200μ και να ανέβουμε 300μ για να το κατακτήσουμε αλλά ο χρόνος λίγος. Άλλωστε σε κορυφή είμαστε, ο τόπος όμορφος και εδώ και η θέα απεριόριστη. Έτσι θα έχουμε λόγο για να ξανάρθουμε.

Καθώς ξαποστάζουμε στην Αφορεσμένη προσπαθούμε να παρατηρήσουμε κανένα όρνιο από αυτά που κατοικούν εδώ σύμφωνα με την παράδοση. Τα όρνια κρατάν από τα πρόβατα των αφιλόξενων τσοπάνηδων που ο Κοσμάς ο Αιτωλός μεταμόρφωσε σε όρνια εξ αιτίας της διάθεσης των κυρίων τους να περιπαίξουν τον κοσμοκαλόγερο. Έτσι πήρε και το όνομα της η κορυφή. Δυστυχώς ο ορθολογισμός μας δεν μας επιτρέπει να δούμε τα όρνια να γυροφέρνουν ψηλά αναζητώντας κάποιο ψοφίμι, έτσι δίχως ανησυχία μείναμε στην κορυφή κανονικά ψοφίμια.

Have your say