< <

Αργιθέα – κορυφή Αλογοράχη (1629μ)

Στην άγρια ομορφιά της Δυτικής Αργιθεας βρέθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (Σ.Π.ΟΡ.Τ) την περασμένη Κυριακή για ανάβαση στην κορυφή Αλογοράχη η Καυκια.

Κατηφορίζοντας τον Τύμπανο δυτικά, το πρώτο χωριό που συναντάμε και σε υψόμετρο 950μ είναι η Αργιθέα (Κνίσεβο η παλιά ονομασία). Ένα όμορφο χωριό που βρίσκετε μέσα στα έλατα τις οξιές και καστανιές και είναι τριγυρισμένο από τις ψιλότερες κορυφές τις Κανάλες(1700μ) του Τύμπανου (1800μ) και της Καραβούλας(1900μ).

Ιστορικά την αρχαία εποχή ήταν η πρωτεύουσα των Αθαμάνων. Ελληνικό φύλο, απόγονοι του Βασιλιά Αθαμάνα από την Βοιωτία. Υπάρχει δε και νεκροταφείο του 4ου πχ αιώνα λίγο έξω από το χωριό, όπου τα ευρήματα φυλάσσονται στο μουσείο του Βόλου. Στο κέντρο του χωριού ο Αργιθεάτης ποταμός, παραπόταμος του Αχελώου, σμίγει με τον Πλατανιά που πηγάζει από την Καραβούλα. Σήμερα στην Αργιθεα , τους χειμερινούς μήνες, δεν κατοικεί σχεδόν κανένας. Σύνηθες φαινόμενο της ορεινής Ελληνικής επαρχίας.

Η εκκίνηση έγινε από το κέντρο του χωριού με κατεύθυνση προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, όπου ήταν και η πρώτη στάση που κάναμε. Από το σημείο αυτό αρχίζει και το δασωμένο κομμάτι της διαδρομής σε ένα μη σημαδεμένο μονοπάτι που τα ζώα σχημάτισαν με κατεύθυνση προς την κορυφή. Στην διαδρομή βρήκαμε πολλές πηγές και ανάβρες και στο δασωμένο κομμάτι διαφόρων ειδών μανιτάρια. Η παραμονή μας όμως στην κορυφή ήταν σύντομη λόγω του δυνατού αέρα. Η θέα από τις κορυφές έχουν διαφορετική χάρη η κάθε μια τους, και αυτό είναι που κάνει τον ορειβάτη να ανεβαίνει συνεχώς σε διαφορετικές, μέχρι να βρει την καλύτερη.

Have your say