< <

Από το Βυτουμά στην Κορομηλιά

Αφού για άλλη μια Κυριακή τα καπρίτσια του καιρού δεν μας επέτρεψαν την ανάβαση στο Χατζή της Μεσοχώρας, επιλέξαμε μια κοντινή και εύκολη διαδρομή: Από το μοναστήρι του Βυτουμά στην Κορομηλιά.
Το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένα πολύ αξιόλογο μνημείο για την περιοχή της Καλαμπάκας και ιδρύθηκε το 1161. Το καθολικό της είναι τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε το 1600. Ο παρακείμενος μικρότερος ναός φτιάχτηκε το 1559 και χρησιμοποιείται σαν παρεκκλήσι. Και τα δυο κτίσματα φέρουν τοιχογραφίες του 1600 και φορητές εικόνες της ίδιας εποχής. Σε περίοπτη θέση στις ανατολικές πλαγιές του Κόζιακα με όμορφη θέα προς τον κάμπο, λειτουργεί σαν γυναικείο μοναστήρι και φημίζεται για τη σχολή χειροτεχνίας του.
Αφήνοντας πίσω το μοναστήρι και τον απόηχο της Κυριακάτικης λειτουργίας, ανηφορίσαμε το δασικό δρόμο που ακολουθεί τη ροή του ρέματος. Το ψιλόβροχο και η ομίχλη περιορίζουν την ορατότητα και θαμπώνουν τα όμορφα φθινοπωρινά χρώματα. Όπως και σε ολόκληρο τον Κόζιακα, η βλάστηση είναι πυκνή, με μεγάλη ποικιλία δέντρων. Εδώ κυριαρχούν οι βελανιδιές, τα πουρνάρια και τα πλατάνια δίπλα στο ρέμα, οι καστανιές και τα πλατύφυλλα φυλλοβόλα, ενώ ψηλότερα αρχίζει η ζώνη του έλατου. Δίπλα στο δρόμο ανθίζουν οι κρόκοι και τα κυκλάμινα. Και βέβαια τα μανιτάρια πανταχού παρόντα στα δάση αυτή την εποχή, λόγω της υγρασίας.
Στεκόμαστε για να φωτογραφήσουμε τα εντυπωσιακά κίτρινο – μαύρα χρώματα μιας σαλαμάνδρας και να θαυμάσουμε τις αναρριχητικές της ικανότητες.
Μετά από πορεία δυο ωρών, ιδρωμένοι και μουσκεμένοι φτάνουμε στην Κορομηλιά. Ένας οικισμός – αετοφωλιά, στα 1150 μέτρα, στο βορειότερο άκρο του Κόζιακα, κάτω από την κορυφή Κίσσα (ή Παναγία). Εδώ έχουν τα σπίτια τους κυρίως Περιβολιώτες που παραθερίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μετά από μια σύντομη στάση για ξεκούραση και άλλαγμα του βρεγμένων ρούχων μας, επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο.
Η πορεία μας διήρκεσε συνολικά 3.15’. Είναι μια εύκολη διαδρομή σε ένα ιδιαίτερα όμορφο περιβάλλον που τη συνιστούμε σε όλους τους πεζοπόρους. Για τους πιο έμπειρους ορειβάτες υπάρχει η δυνατότητα ανάβασης στην Κίσσα (υψ. 1651 μ.) ακολουθώντας το διεθνές μονοπάτι Ε4 που περνάει μέσα από την Κορομηλιά. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η σήμανση είναι ελλιπής και η περιοχή δύσβατη. Η ανάβαση διαρκεί 1.30’

Have your say