< <

Από τον Κλεινοβό στο Ελάφι

Κυριακή πρωί, καθισμένοι στο παλιό καφενείο – παντοπωλείο του Κλεινοβού πίνουμε το καφεδάκι μας. Αυτό το όμορφο χωριό χτισμένο στην αγκαλιά του ορεινού όγκου της Τριγγίας, σε υψόμετρο 840 μ. απέχει από την πόλη μας περίπου 50  χλμ. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Και εδώ ακούμε το μόνιμο παράπονο για τους νέους που φεύγουν από τον τόπο τους. Χαρακτηριστικά μας αναφέρουν ότι στο Δημοτικό σχολείο απέμειναν πλέον 4 μαθητές.
Παρόλα αυτά ο ήλιος λάμπει υπέροχα πάνω στα πολύχρωμα λουλούδια του φθινοπώρου, οι καρυδιές και οι μηλιές είναι φορτωμένες με καρπούς στους κήπους των σπιτιών. Κάπου κοντά μοσχοβολά το φαγητό της Κυριακής.
Τα σύννεφα που σωρεύονται στις κορφές της Τριγγίας μας κάνουν να ξανασκεφτούμε για τη σκοπιμότητα της προγραμματισμένης πορείας μας. Μια πεζοπορία μέχρι το Ελάφι μέσα από ρέματα και δάση. Μια διαδρομή για την οποία ούτε οι ντόπιοι μπορούν να μας διαφωτίσουν. Κάποιοι μάλιστα μας αποτρέπουν προσδιορίζοντας τη διάρκειά της σε πολλές ώρες.
Παρόλα αυτά ξεκινήσαμε με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας και καθόλου δεν μετανιώσαμε, αφού είχαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε εικόνες πανέμορφες. Και πρώτα απ’ όλα τα μανιτάρια, ευνοημένα από τις άφθονες βροχές, κυρίευσαν το δάσος. Μανιτάρια κάθε είδους, χρώματος και σχήματος. Από τα πλέον μικροσκοπικά, μέχρι το γιγάντιο με διάμετρο γύρω στα 30 εκατοστά που ψήσαμε και φάγαμε σε κάποια από τις πολλές μας στάσεις.
Ακολουθούμε δασικό δρόμο που κατηφορίζει μέχρι την αρχή ενός ρέματος και σταματά. Από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ψάχνουμε περάσματα δίπλα στα νερά, ενώ συχνά χρειάζεται να διασχίζουμε το ρέμα. Πανέμορφοι καταρράκτες κρύβονται στην πυκνή βλάστηση. Κάπου – κάπου βρίσκουμε ίχνη του παλιού μονοπατιού που πλέον είναι σε αχρησία.  Μετά από τετράωρη πορεία φτάνουμε στο Καστανιώτικο ρέμα που κυλάει προς την πλευρά των Μετεώρων. Ακολουθούμε τον πρόσφατα ανοιγμένο χωματόδρομο παράλληλα με τα νερά του μέχρι την άσφαλτο για Καστανιά, αφού χάσαμε το τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού που θα μας οδηγούσε απ’ ευθείας στο Ελάφι. Και αφού το περπάτημα στο δρόμο είναι βαρετό, τη λύση έδωσε η καρότσα ενός αγροτικού που μας κατέβασε στον προορισμό μας.

Have your say