< <

Από την Αχελινάδα στο Μετερίζι

Πολλές οι συμμετοχές στην πρώτη ουσιαστικά πορεία της νέας χρονιάς, πολύ και και το χιόνι που συναντήσαμε ανεβαίνοντας στο Μετερίζι, μια από τις ψηλότερες κορφές των Αντιχασίων. Τα Αντιχάσια είναι μια ορεινή περιοχή στο βορειανατολικό τμήμα του νομού μας με αγροτοκτηνοτροφική παράδοση και περιζήτητα στην τοπική αγορά προϊόντα όπως το κρέας, οι πατάτες, τα φασόλια. Επιπλέον είναι και μια ζώνη με σπουδαίο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αφού έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 μαζί με την παρακείμενη περιοχή των Μετεώρων.

Από τη Θεόπετρα ξεκινά ο δρόμος που αφήνοντας πίσω τα χωριά του κάμπου σκαρφαλώνει στην Καλλιθέα και από εκεί στον Κονισκό. Εδώ βρίσκεται η αρχή ενός οροπεδίου που έχει υψόμετρο από 800 έως 1100 μέτρα. Διάσπαρτα χωριά και οικισμοί κρατούν αρκετό κόσμο ακόμα και το χειμώνα. Συνεχίζοντας με κατεύθυνση το Μαυρέλι, περνάμε το Γερακάρι για να φτάσουμε στην Αχελινάδα. Αυτό το μικρό χωριό, χτισμένο σε πλαγιά των Αντιχασίων σε υψόμετρο 1100 μέτρων θεωρείται οικισμός του Μαυρελίου. Το όνομα Αχελινάδα προέρχεται από τον μυθικό Αχιλλέα. Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται στα 1400 μ.Χ. Ανάμεσα στα κτίσματά του μπορεί κανείς να δει μερικά όμορφα δείγματα παλιών πέτρινων αρχοντόσπιτων, δυστυχώς σε όχι καλή κατάσταση σήμερα.

Ξεκινώντας πρωί από την παγωμένη Αχελινάδα ανηφορίζουμε την πλαγιά πάνω από το χωριό με την όμορφη θέα στον κάμπο και τις λευκές κορυφές της Πίνδου. Ήδη το χιόνι είναι αρκετό και βουλιάζει δυσκολεύοντας την πορεία μας. Μετά από αρκετές στάσεις για ανασυγκρότηση της μεγάλης ομάδας μας φτάνουμε στον ψηλότερο από τους πολλούς χωματόδρομους που τριγυρίζουν την περιοχή όπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έδρασαν η λήσταρχοι Γκαντάρας και Γιαγκούλας τα ονόματα των οποίων ακόμα μνημονεύονται.

Συνεχίζοντας ανατολικότερα φτάνουμε στην κορυφή Μετερίζι (1381 μέτρα). Εδώ το χιόνι φτάνει και το μισό μέτρο κατά τόπους. Γύρω μας ήπιοι ορεινοί όγκοι και δάση φυλλοβόλων που έχουν απολέσει το φύλλωμά τους. Απέναντι, τόσο κοντά και πολύ-πολύ ψηλότερα, σε μια αποθέωση του λευκού, οι ανατολικές κορυφές του Ολύμπου. Αν και σχετικά χαμηλή κορυφή, η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι σχεδόν απεριόριστη.

Επιστρέφουμε στην Αχελινάδα το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας μια όμορφη κυκλική διαδρομή και με τα αυτοκίνητά μας ανεβαίνουμε στο Μαυρέλι στην πλατεία του οποίου προγραμματίσαμε το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ήταν μια όμορφη εκδήλωση στην οποία μοιράστηκε το νέο πρόγραμμα δράσεων του συλλόγου. Οι τυχεροί της χρονιάς κέρδισαν τα δώρα που προμήθευσε ο σύλλογος και το κατάστημα Woodland του κυρίου Α. Τζιώρα τον οποίον θερμά ευχαριστούμε.

Have your say