< <

Ανοιξιάτικη πορεία στο δάσος της Καστανιάς

Όμορφη εποχή η άνοιξη για το δάσος της οξιάς. Το τρυφερό πράσινο των φύλλων, τα νερά που τρέχουν από παντού, ο πλούσιο υπόροφος με τα κάθε είδους άνθη. Ένα από τα ομορφότερα τέτοια δάση της περιοχής μας είναι αυτό της Καστανιάς. Αποτελεί τμήμα του μεγάλου δάσους που καλύπτει ευρεία περιοχή του ορεινού συγκροτήματος του Δοκιμίου, πυκνότατο κατά περιοχές και από τα υγιέστερα της χώρας μας. Το δάσος αυτό ήταν και ο κύριος σκοπός της τελευταίας μας εξόρμησης που περιλάμβανε και ανάβαση στο Χιόλι (υψ. 1854 μ.) μια από τις ψηλότερες κορυφές του συγκροτήματος.

Εκκίνηση από τον χωματόδρομο που ξεκινά δεξιά του δρόμου πριν από το διάσελο της Κιάτρα Μπράστα και κατευθύνεται βόρεια για να διασχίσει ολόκληρο το Δοκίμι, καταλήγοντας στο Ανήλιο. Αποτελεί μέρος του δικτύου μικρών και μεγαλύτερων χωματόδρομων που κυκλώνουν το βουνό εξυπηρετώντας τις ανάγκες της κτηνοτροφίας.

Μέρα ανοιξιάτικη με φως λαμπρό, που αναδεικνύει το κίτρινο της πρίμουλας και το μωβ της δακτυλόριζας. Σαν θάλασσα απλώνονται τα άνθη τους κατακλύζοντας τις  πλαγιές. Ο βοριάς φέρνει τα σύννεφα που κυκλώνουν τις ψηλότερες κορφές της αντικρινής Τριγγίας.

Εύκολη η πορεία μας, μέχρι που συναντάμε τη ράχη που θα μας οδηγήσει στην κορυφή. Από εδώ και πάνω η κλίση είναι έντονη, χρειάζεται προσπάθεια μέχρι το πρώτο κολωνάκι.

Είμαστε σε υψόμετρο 1798 μέτρων. Κάτω δεξιά μας το Αμπελοχώρι και η Παναγία. Πιο πέρα η μεγάλη γέφυρα της Εγνατίας οδού. Η καταπράσινη ράχη καταλήγει στο δεύτερο κολωνάκι, στην ψηλότερη από τις δυο κορυφές. Φτάνουμε ως εκεί μαζί με τη βροχή. Είναι ο άνεμος αυτός που ταξιδεύει τα μαύρα σύννεφα πάνω από το Μέτσοβο. Ο καβαλάρης της βροχής. Που γρήγορα γυρίζει σε ψιλόχιονο, αναγκάζοντάς μας σε υποχώρηση.

Πόσο γρήγορα από το φως περνάμε στο σκοτάδι! Πόσο γρήγορα η άνοιξη έδωσε τη θέση της στον χειμώνα! Η πιο ευμετάβλητη των εποχών σε όλο της το μεγαλείο!

Αφήνουμε σύντομα την εκτεθειμένη ράχη για την ασφάλεια του χωματόδρομου. Η βροχή που μετατρέπεται σε μπόρα δεν μπορεί να αποτρέψει το αρχικό μας σχέδιο. Κάθοδος στην Καστανιά διαμέσου του ομορφότερου μονοπατιού της περιοχής. Χρειάζεται να το ψάξουμε για να το βρούμε αφού πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ, αλλά και η σήμανση είναι από αραιή έως ανύπαρκτη.

Ομπρέλες και αδιάβροχα επιστρατεύονται. Βαδίζουμε σε πυκνό δάσος έχοντας αριστερά μας το ρέμα. Στα πόδια μας στρώματα τα φύλλα, αλλά και πέτρες και κλαδιά που γλιστρούν. Είναι μια εμπειρία διαφορετική. Η ανοιξιάτικη βροχή εμπεριέχει την προσμονή της αλλαγής, τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα σταματήσει και ο ήλιος θα λάμψει με χίλια χρώματα.

Προσμονή που δικαιώθηκε με το που φτάνουμε στα πρώτα σπίτια του χωριού. Όπως είναι φυσικό, η άνοιξη και πάλι θριαμβεύει.

Χιόλι2 Χιόλι9 Χιόλι13 Χιόλι15 Χιόλι19

Have your say