< <

Ανθούσα (Λεπενότσα ή Λίπιντζα)

anth1 Anthousa2 anthousa3 Anthousa4 Anthousa5 PanagiaGalaktotrofousa

Η παλιά ονομασία του ήταν Λίπιντζα ή Λεπενίτσα. Είναι ένα χωριό του Ασπροποτάμου χτισμένο σε 1.100μ. υψόμετρο στις δασωμένες πλαγιές του Κέδρου.
Παλιότερα οι κάτοικοι έφευγαν το χειμώνα επειδή ήταν κτηνοτρόφοι και ήθελαν να μετακινούν τα κοπάδια τους. Την άνοιξη επέστρεφαν στα χωριά τους . Οι σημερινοί Λεπενιτσιώτες επιστρέφουν μόνο για παραθερισμό και λιγότερο για τις εποχιακές τους εργασίες, όπως υλοτομία μελισσοκομία και κτηνοτροφία.
Το χωριό γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Εδώ άκμαζε η κτηνοτροφία και η τέχνη της χρυσοχοΐας. Από εδώ καταγόταν ο Μήτρο Σίμος, το πρωτοπαλίκαρο του Αθανάσιου Διάκου. Σήμερα ζουν οι απόγονοί του, όπως επίσης και απόγονοι του ήρωα Θεοδωράκη Γρίβα. Εδώ έδρασε και ο ήρωας της προεπαναστατικής περιόδου, Κατσαντώνης.

Αξιοθέατα:

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ο ναός των Αγίων Πάντων στην κεντρική πλατεία του χωριού του 1730, με ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, μονόκλιτη βασιλική του 1730 με αξιόλογες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ο ναός των Αγίων Πάντων που χτίστηκε το 1786, με σκαλιστό τέμπλο στο υπέρθυρο του γυναικωνίτη.
Δίπλα από το ποτάμι υπάρχει το θαυμάσιο συντηρημένο καθολικό της Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσας χτισμένο το 1799 σ’ ένα λοφίσκο ανάμεσα στο ποτάμι .
Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική των λιθόκτιστων σπιτιών του χωριού με χαρακτηριστικότερα αυτά του Κ. Παπαστεργίου και των Ν. και Κ. Σίμου.
Στην περιοχή της μονής της Παναγίας, μεταξύ Ανθούσας και Χαλικίου, υπάρχει μεγάλο πέτρινο θολωτό γεφύρι. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεφύρι υπάρχει στην είσοδο του χωριού.
Κάθε χρόνο στο τριήμερο της Αγίας Παρασκευής (από 26 Ιουλίου) το χωριό μετατρέπεται σ ένα υπαίθριο κέντρο διασκέδασης με φαγητά, κρασί , λαϊκά όργανα χορούς και τραγούδια.

Διαδρομές:

Μια πολύ όμορφη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την Ανθούσα και καταλήγει στο Χαλίκι, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που ένωνε τα δυο χωριά. Αυτό ξεκινά από το κέντρο του χωριού, κατεβαίνει το δρόμο και στη συνέχεια κινείται παράλληλα με το Χαλικιώτικο ρέμα σε μια πανέμορφη περιοχή.

Άλλες διαδρομές μπορούν να γίνουν μέσα από τα απέραντα δάση προς τις κορυφές Μεγάλη Ρόνα (1700 μ.) Γκούρα (2200 μ.) και Μπάρος (2400μ).

Have your say