< <

Στο Ντελιδήμι από τα Τρια Σύνορα

Περνάμε τον αυχένα του Αγίου Νικολάου και τα ήρεμα βλέμματα της ομάδας παρατηρούν νωχελικά τις πλαγιές και της Γκαβέλου. Προχωράμε πιο κάτω και ξαφνικά εμφανίζονται νότια στο βάθος οι πανύψηλες κορυφές των Αγράφων, η Αφορισμένη και το Ντελιδήμι. Κοντά στις πλαγιές τους διακρίνεται ελάχιστα το χωριό Πετρίλια. Πιο ψηλά, το καταπράσινο χρώμα των ελάτων στον αυχένα «Τρία Σύνορα».

Κατευθυνόμαστε σε αυτό το σημείο και αφού περνάμε τα Πετρίλια, βρισκόμαστε σύντομα στο μεγάλο πέρασμα προς την Ευρυτανική γη. Εκεί, στα 1550 μέτρα, αρχίζουμε την ορειβατική πορεία μας με κατεύθυνση δυτική. Για αρχή, παίρνουμε τον δασικό δρόμο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην δασωμένη ράχη. τον ακολουθούμε για λίγη ώρα και αφού βγούμε σε εγκαταλειμμένη πέτρινη στρούγκα, τον αφήνουμε για να ανηφορίσουμε στην γυμνή πλαγιά.

Οι πολλές μικρές γιδόστρατες συγκλίνουν στο πάνω μέρος ενός μικρού περάσματος προς τις πλαγιές «Κοκκινάλακες». Από πάνω ορθώνεται η κωνική κορυφή με το υψόμετρο να φτάνει στα 1911 μέτρα. Μπροστά μας τώρα βρίσκονται οι πλαγιές της Αφορισμένης και πίσω η κορυφή Ντελιδήμι. Η μικρή κλίση και το δροσερό πρωινό αεράκι μας βοηθούν να βρεθούμε γρήγορα στην ομαλή ράχη. Εδώ μπορούμε να δούμε ένα από τα περάσματα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι κάτοικοι της Αργιθέας και της Ευρυτανίας. Είναι το ίδιο που ακλούθησε στην εποχή του ο και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Δυτικότερα, ξεχωρίζουν τα χωριά Φουντωτό και Λεοντίτο. Ανατολικά το Τροβάτο με τους πολλούς οικισμούς διάσπαρτους στην μεγάλη λεκάνη του Αγραφιώτη.

Αφήνουμε το παλαιό μονοπάτι και ανηφορίζουμε την ράχη της Αφορισμένης. Ένα φοβισμένο ζαρκάδι ξεπετάγεται πίσω από τον μεγάλο βράχο. Η ταχύτητά του υπερβολική, οι φωτογραφικές μηχανές δεν πρόλαβαν να το αποθανατίσουν. Συνεχίζουμε την ανάβασή μας πάνω στην οριζόντια ράχη. Το τελευταίο χιόνι μαζεμένο από το ανεμοσούρι σχηματίζεται παράλληλα με την κορυογραμμή τιάχνοντας όμορα σχήματα και σκιές.

Σε λίγη ώρα βρισκόμαστε στο μεγάλο πέρασμα προς το Ντελιδήμι. Εδώ η μεγάλη, απότομη ανάβαση είναι πράγματι κουραστική αλλά η θέα των πανύψηλων βουνών με τις απότομες πλαγιές μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε μέχρι την κορυφή. Φτάνοντας στα 2163 μέτρα της, ολοκληρώθηκε η τετράωρη ανάβασή μας στο Ντελιδήμι.

Σε αυτό το έξοχο τοπίο και σε απόσταση αναπνοής απλώνονται με απίστευτη ομορφιά τα ευρυτανικά και τα αργιθεάτικα Αγραφα. Από εδώ πάνω ξεκινά και το φημισμένο φαράγγι του Ασπρορέματος που χάνεται στο βάθος του Αγραφιώτη. Νοτιότερα η όμορφη Λιάκουρα με την Φτέρη κρατούν συντροφιά στην λίμνη των Κρεμαστών που αχνοφαίνεται στο μεσημεριάτικο φως.
Τα Ακαρνανικά όρη στο βάθος, σχηματίζουν τείχος προς το Ιόνιο. Το αδιάκοπο ελαφρό αεράκι των βουνών μας κάνει να σκεφτούμε την επιστροφή. Αυτή τη φορά θα κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Ξεκινώντας ο ένας κοντά στον άλλον και με κατεύθυνση ανατολική κατηφορίζουμε κάθετα και δίπλα στην μεγάλη χιονούρα. Περνάμε κοντά από την εντυπωσιακή Τσούκα Σάκκα και δίπλα στα νερά της ρεματιάς που είναι πλούσια σε ποσότητα σχηματίζοντας κάθε λίγο πανέμορφους καταρράκτες ως τα πρώτα σπίτια του οικισμού Χιόνου. Εδώ κοντά και πίσω από την μικρή ράχη του Κλεφτογιάννη μένει ο φίλος μας ο Λάμπρος Νταλής που ήρθε να μας συναντήσει και να μας χαρίσει λίγη δροσιά στην αυλή του, κάτω από την όμορφη κληματαριά.

Στα μέρη αυτά θα πρέπει κάθε ταξιδιώτης και ορειβάτης να αναζητήσει την εξερεύνηση και να ζήσει τις άπειρες επιλογές που του δίνει η περιοχή. Να αποτυπώσει την φυσική ομορφιά και να κρατήσει για πάντα τις εικόνες των Αγράφων.
Χαιρετάμε την κυρία Λαμπρινή και με την συντροφιά του Λάμπρου βγαίνουμε ως τα Τρία Σύνορα όπου ολοκληρώνουμε έναν κύκλο 1ο ωρών στα Αγραφα.

  1320 18  12 deledimiSatΕκτελέστε το διανεμόμενο αρχείο

Have your say