< <

Ανάβαση στο Όρνιο

Πέρασε ο Νοέμβρης, πέρασε και ο Δεκέμβριος, μια ηλιόλουστη Κυριακή δεν υπήρξε. Από την πυκνή συννεφιά στην βροχή και από την βροχή στην καταιγίδα. Αλλά εμείς απτόητοι, με προσαρμοσμένο το πρόγραμμα στις απαιτήσεις  του καιρού. Κάθε Κυριακή θα αγνοήσουμε την λάσπη, την ομίχλη, την βροχή, την καταστροφολογία των δελτίων καιρού και θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την φύση ανακαλύπτοντας την ομορφιά που προσφέρει το φετινό παρατεταμένο φθινόπωρο.

Δεν αντέχουμε πια το χαλινάρι του καιρού, στόχος τα 2044μ της Μαρόσας. Ψηλά και ας έχει ότι καιρό θέλει. Άλλωστε είχαμε βρεθεί εδώ το Δεκέμβριο του 2008 με παγωμένο χιόνι και ένα δαιμονισμένο αέρα που άρπαζε το χιόνι από τα λιβάδια κάτω, το ανέβαζε στον ανήφορο της πλαγιάς και το πετούσε κατά τον γκρεμό του Λιβαδοχωρίου. Στον κάμπο τα σύννεφα πυκνά και χαμηλά, η τύχη όμως είναι με τους τολμηρούς, μετά το Κοτρώνι η ομίχλη εξαφανίζεται και οι κορυφές ολοκάθαρες από τις πρόσφατες βροχές παίζουν κρυφτό με τα σύννεφα.

Η Μαρόσα είναι η κορυφή απέναντι από το Νεραιδοχώρι, ανάμεσα στην Λουπάτα και το Αυγό. Είναι οι κύριες κορυφές του συγκροτήματος του Αυγού που περικλείεται από το ρέμα Βαθυρέματος, τον Αχελώο και το Πετρουλιώτικο ρέμα. Από Νεραιδοχώρι κατεβαίνουμε προς το ρέμα και μετά ανηφορίζουμε όσο είναι δυνατόν για τα αυτοκίνητα μέσα στο δάσος.

Τα ρέματα βρυχώνται γεμάτα ορμητικό αφρισμένο νερό, υπενθυμίζουν την πρόσφατη βροχή. Τέλη Δεκέμβρη και δεν υπάρχει πουθενά χιόνι. Δεν είναι η εξαίρεση τούτη η χρονιά, η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος είναι αισθητή, αυτό που συνέβαινε στην διάρκεια αιώνων τώρα συμβαίνει σε μια γενιά. Οι κορυφές έχουν κρυφθεί στα σύννεφα, η μεγάλη ορειβατική ομάδα διασχίζει στην αρχή δάσος, κατόπιν συστάδες από κέδρα και μετά στο αλπικό έδαφος με τις γλιστερές από το νερό πέτρες. Η ασυνήθιστη ζέστη και η υγρασία μας δυσκολεύουν αλλά δεν μας πτοούν, είμαστε στην ώρα μας στην κορυφή.

Μόνο προς τα βόρεια μπορούμε να δούμε. Ο νοτιάς έχει εγκλωβίσει τα σύννεφα στον γκρεμό νότια της κορυφής και το «όρνιο», ο ορθόβραχος που είναι η κορυφή της Μαρόσας ψηλότερος κατά 30 μέτρα από το σημείο που βρίσκεται το τριγωνομετρικό, μια εμφανίζεται και μια εξαφανίζεται. Απογοητεύονται οι νέοι φίλοι μας για την περιορισμένη θέα και όλοι μαζί διαλέγουμε το συντομότερο μονοπάτι για τα αυτοκίνητα. Είναι βέβαιο ότι θα προλάβουμε τον τελικό του μουντιάλ.

Have your say