< <

Ανάβαση στο Σμόλικα

Κατακτώντας και το Σμόλικα, ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων κατάφερε στα δυο μόλις χρόνια της παρουσίας του να δώσει το παρόν στα 6 ψηλότερα βουνά της χώρας μας: Στον Όλυμπο (2917 μ), στον Σμόλικα (2637 μ), το Καϊμακτσαλάν (2594 μ), το Γράμμο (2520 μ), τη Γκαμήλα (2497 μ), τα Βαρδούσια (2495 μ). Είναι κάτι για το οποίο λίγοι σύλλογοι μπορούν να περηφανεύονται, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το ότι στις αναβάσεις αυτές συμμετείχαν πολυμελείς ομάδες μελών του συλλόγου και όχι μεμονωμένοι ορειβάτες.
Το πρωί του Σαββάτου λοιπόν, μια ομάδα 13 μελών ακολουθώντας τη διαδρομή Γρεβενά – Βασιλίτσα – Δίστρατο φτάσαμε στο Παλιοσέλι. Από εδώ, οδηγώντας σ’ έναν πολύ άσχημο χωματόδρομο καταλήξαμε στο καταφύγιο του Σμόλικα, σε υψόμετρο 1600 μ. περίπου. Είναι μια ξύλινη κατασκευή χωρητικότητας 10 ατόμων φτιαγμένη σε ξέφωτο του δάσους, αόρατη από μακριά. Γύρω από αυτό στήσαμε τις σκηνές μας και διανυκτερεύσαμε.
Με το χάραμα της επομένης ξεκινήσαμε την επίπονη προσπάθεια που θα έφερνε στην κορυφή μετά από πορεία 4 ωρών και 1000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Αφού βρήκαμε το σημαδεμένο εθνικό μονοπάτι Ο3 περπατήσαμε για 1.30′ περίπου μέσα σε υπέροχο δάσος από ρόμπολα και έλατα. Στα 2000 μ. συναντήσαμε αλπικά λιβάδια και σε μια ώρα φτάσαμε στην ονομαστή Δρακόλιμνη, το στολίδι του Σμόλικα. Στα νερά της διαγράφεται τεράστιος ο κώνος της κορυφής, αγγίζοντας τον ουρανό. Είναι μια υψομετρική διαφορά 500 μ. και απαιτεί 1.30′ κουραστικής ανάβασης. Από την κορυφή, χάρη και στη διαύγεια του πρωινού είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια εξαιρετική θέα της Γκαμήλας από την οποία μας χωρίζει η χαράδρα του Αώου. Βόρεια απλώνεται η κοιλάδα του Σαραντάπορου, στα πόδια του Γράμμου. Ο Γιάννης, θαυμαστής του βουνού και άριστος γνώστης της ιστορίας του, μας έδειξε μια- μια τις κορφές του. Από την πλευρά της Σαμαρίνας εντοπίσαμε κίνηση. Σε λίγο κατέφθασαν ο ένας μετά τον άλλο οι ορειβάτες του ΕΟΣ Λαμίας με τους οποίους ανταλλάξαμε τις εντυπώσεις μας.
Καθώς η μέρα προχώρησε και η ζέστη έγινε αισθητή, κατηφορίσαμε για την κατασκήνωση χωρίς να παραλείψουμε να μαζέψουμε από το εξαιρετικό τσάι του Σμόλικα, το άρωμα του οποίου μας συνόδεψε στο υπόλοιπο του ταξιδιού μας.

Have your say