< <

Ανάβαση στο Μπορλέρο

Άλλη μια χειμερινή ανάβαση. Τούτη τη φορά στην κορυφή Μπορλέρο των Αγράφων. Η εκκίνηση το πρωί της Κυριακής 3 Μαρτίου πάνω από τον οικισμό Ζυγογιαννέικα της περιοχής του Μέγδοβα και μαζί μας οι φίλοι του ΕΟΣ Λάρισας στην πρώτη για φέτος κοινή μας εξόρμηση.

Γρήγορα, ο δασικός δρόμος έδωσε τη θέση του σε μονοπάτι που συχνά χάνεται στο χιόνι. Χιόνι που κατά τόπους υποχωρεί κάτω από τα πόδια μας και μας κάνει να βουλιάζουμε μέχρι τη μέση.

Φτάνοντας στις διάσημες πόρτες των Αγράφων, το στενό κατηφορικό πέρασμα, αντικρίζουμε με δέος το Μπορλέρο, το λευκοφορεμένο γίγαντα που υψώνεται απότομα στα 2033 μέτρα. Μακρινός και απρόσιτος. Και δίπλα του οι κορυφές Πλάκα, Φλιτζάνι, Πέντε Πύργοι. Ορατές από τον κάμπο, σχηματίζουν την περίφημη μορφή της κοιμωμένης των Αγράφων.

Τώρα το μονοπάτι κατηφορίζει μέσα σε δάσος ελάτων για να μετατραπεί στη συνέχεια σ’ έναν εξαντλητικό ανήφορο μέχρι τη βάση του κώνου της κορυφής. Από εδώ και πέρα πρόκειται για Γολγοθά. Η αλυσίδα των 40 περίπου ορειβατών σέρνεται αργά στην κόψη του βουνού ακολουθώντας το ξέχιονο κομμάτι. Στα τελευταία μέτρα διασχίζουμε ένα παγωμένο κομμάτι χιονιού που γλιστρά επικίνδυνα, πράγμα που αποθαρρύνει αρκετούς και τους αναγκάζει να μείνουν χαμηλότερα.

Από την κορυφή η θέα είναι απεριόριστη σε όλη τη δαντέλα των Αγράφων αλλά και νοτιότερα, μέχρι τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Απαγκιάζουμε σε μια κόχη του βουνού απολαμβάνοντας τη θέα μέχρι που τα σύννεφα κλείνουν τον ορίζοντα και μας αναγκάζουν να επιστρέψουμε.

Have your say