< <

Ανάβαση στο Καρατζούνι

Το Καρατζούνι είναι μια σχετικά χαμηλή κορυφή (υψ. 1717 μ.) στις νότιες παρυφές της μεγάλη οροσειράς του Αυγού που απολήγει στον Αυχένα της Γκρόπας, από όπου γίνεται και η πιο συνηθισμένη ανάβαση, μέσω χωματόδρομων που φτάνουν ως τον κώνο της κορυφής.

Άλλες, πιο ενδιαφέρουσες αναβάσεις γίνονται από την πλευρά των Στουρναρέικων και από την πλευρά του Παράμερου μέσα από μονοπάτια που δημιούργησαν τα ζώα στο πέρασμά τους.

Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας όλες είναι συνυφασμένες με τη λευκή, χειμερινή όψη της περιοχής αφού τοποθετούνται στους πρώτους μήνες του χρόνου. Κάποιες από αυτές μάλιστα συνδέονται με τόσο μεγάλο ύψος χιονιού που έκανε αδύνατη την πρόσβαση της κορυφής. Αδιαμφισβήτητο τεκμήριο το αρχείο των φωτογραφιών μας. Σε κάποιες από αυτές φαινόμαστε βυθισμένοι στο χιόνι μέχρι το ύψος των γονάτων μας.

Ξαφνικά, τον φετινό χειμώνα όλα άλλαξαν. Μια εικόνα παρατεταμένου φθινοπώρου αντικατέστησε το λευκό της εποχής. Ο έντονα γαλάζιος ουρανός, η διαυγής ατμόσφαιρα, το κρύο πρωινό, το παγωμένο έδαφος στις σκιερές πλευρές του δρόμου ονοματίζουν τον Ιανουάριο, αλλά η απουσία του χιονιού προβληματίζει καθώς βαδίζουμε βλέποντας τον κώνο της κορυφής με το άσπρο, κουτσουρεμένο κολωνάκι.

Η κορυφή, στο χείλος του γκρεμού που καταλήγει στη ροή του Βαθυρέματος, προσφέρει την εντυπωσιακότερη θέα στο συγκρότημα Λουπάτα – Μαρόσα – Αυγό. Βορειότερα ξεχωρίζουν τα Τζουμέρκα καλυμμένα με μια λευκή άχνη και η Κακαρδίτσα. Δυτικά ο όγκος του Χατζή και το σύμπλεγμα των κορυφών Ξεροβούνη – Σούβλες – Αχλαδιάς. Νότια στο βάθος, σκούρα γαλάζια τα Άγραφα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.

Όμορφη μέρα διάφανη, αλλά λείπει το χιόνι.

Have your say