< <

Ανάβαση στο Δοκίμι

Ψάχνω στον χάρτη να βρω τους δρόμους και τους παράδρομους που ακολουθήσαμε στην Κυριακάτικη περιπλάνησή μας στην ορεινή περιοχή του Δοκιμίου. Μάταιος κόπος. Κανένας χάρτης και καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει  τον χωμάτινο λαβύρινθο που κομματιάζει την περιοχή.

Την ίδια απορία πρέπει να είχαν και οι ταλαίπωροι εντουράδες – συμμετέχοντες στον αγώνα Enduro Meteora κρίνοντας από τις πολλές στάσεις και τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

Περιοχή ομαλών ορεινών εξάρσεων που δεν ξεπερνούν τα 2000 μέτρα, ενώνει την Κατάρα με τον όγκο της Τριγγίας (ουσιαστικά την Κεντρική Πίνδο με την Νότια)  οριοθετούμενη από τις πηγές του Αχελώου και του Πηνειού. Παλιά μας γνώριμη και αγαπημένη από αμέτρητες αναβάσεις και ιδιαίτερες διασχίσεις όπως η θρυλική πορεία Κατάρα – Καστανιά. Αν και περιοχή που μας ταλαιπώρησε κατά καιρούς, εμείς την προτιμάμε και συχνά την περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας.

Με διάφορες κάθε φορά αφετηρίες αφού πολλά είναι τα χωριά που απλώνονται στα πόδια της: Χαλίκι, Ανήλιο, Μαλακάσι, Αμπελοχώρι, Ματονέρι, Καλομοίρα, Καστανιά, Στεφάνι, Καλλιρρόη, Κατάφυτο, Ανθούσα. Κάθε αφετηρία και ένας διαφορετικός προορισμός. Άλλοτε μια κορυφή, άλλοτε μια διάσχιση. Σε κάθε εποχή του χρόνου, με κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Τελευταίο εγχείρημά μας, η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή (Δοκίμι – 1972 μ.) από την περιοχή του Στεφανίου, ακολουθώντας τον χωματόδρομο λίγο πριν την είσοδο του χωριού, δεξιά. Διατηρημένος σε άριστη κατάσταση αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες της κτηνοτροφίας και της υλοτομίας, στρωμένος μάλιστα με χαλίκι για να αποφεύγονται τα νεροφαγώματα, κινείται παράλληλα με το ρέμα της Σκληνιάσας μέσα σε δάσος που κατά τόπους είναι πολύ πυκνό. Μετά από 12 χλμ και αφού έχουμε κερδίσει αρκετά σε ύψος φτάνουμε σε διάσελο με θέα στις ανατολικές κορυφές. Ο στόχος μας δεν είναι καθόλου μακρινός ούτε δύσκολος στην προσπέλαση. Ευκαιρία λοιπόν για άνετη και ξεκούραστη πορεία που θα μας δώσει την ευκαιρία να απολαύσουμε το ήρεμο τοπίο.

Την γαλήνη του πρωινού διακόπτει ο δυνατός ήχος από τις εξατμίσεις των μοτοσυκλετών. Τυχεροί οι αναβάτες αφού η παρατεταμένη περίοδος της ανομβρίας ευκολύνει την προσπάθειά τους. Θα τους συναντούμε συχνά από εδώ και πέρα καθώς η πορεία τους διασταυρώνεται με την δική μας. Φτάνοντας στην κορυφή ,το ψυχρό αεράκι μας αναγκάζει να επιστρατεύσουμε μπουφάν και αντιανεμικά. Είναι αυτό που καθορίζει την αιθρία της ημέρας χαρίζοντας θέα μοναδική προς τις γειτονικές κορυφές του Λάκμου και της Κακαρδίτσας αλλά και σε μεγάλο μέρος του ορεινού μας όγκου λόγω της κεντρικής θέσης του βουνού. Ένα μάθημα γεωγραφίας επιβάλλεται λοιπόν εδώ μαζί με σύντομο κολατσιό.

Η διαδρομή μας μας βέβαια δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο σε αυτήν την κορυφή αφού ο χρόνος είναι όλος μπροστά μας και η περιοχή βατή και όμορφη. Επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης μετά από μια συνολική τετράωρη πορεία που κανέναν δεν άφησε παραπονεμένο.

Dokimi4 Dokimi6 Dokimi10 Dokimi14 Dokimi22 DokimiSat SateliteN

Have your say