< <

Ανάβαση στις Άνδεις

Επέστρεψε από την Βολιβία και το Περού ο τρικαλινός ορειβάτης και ταξιδευτής και μέλος του Σ.Π.ΟΡ.Τ Ιωάννης Ξηρός, αφού ανέβηκε με άλλα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών το όρος Potosi 6100μ και το όρος Sajama 6500μ γενόμενος έτσι ο πρώτος τρικαλινός ορειβάτης που ανεβαίνει στην οροσειρά των Άνδεων. Να πως μας περιγράφει την εμπειρία του αυτή ο ίδιος.

Η προσπάθεια άρχισε με την τετραήμερη διάσχιση του μονοπατιού των Ίνκας σε υψόμετρο μέχρι 4200μ στο Περού με κατάληξη στον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πιτσου, στην οποία συμμετείχαν και οι 33 ορειβάτες της αποστολής.

Κατόπιν στην Βολιβία, 11 ορειβάτες ανέβηκαν στην κορυφή του Potosi και 8 από αυτούς κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή του Sajama μετά από προσπάθειες οκτώ συνεχών σκληρών ημερών και νυκτών που περιελάμβαναν εκτός των άλλων και νυκτερινή αναρρίχηση επί πάγου. Σ΄αυτους συμπεριλαμβάνονταν και ο Γ. Ξηρός. Γενικά οι αναβάσεις-καταβάσεις και η όλη διαδικασία περιείχαν καταστάσεις για τις οποίες η λέξη ταλαιπωρία είναι πολύ φτωχή για να αποδώσει την πραγματικότητα. Παρ’όλα αυτά όμως η αποστολή θεωρείται επιτυχημένη διότι από τους οκτώ που επιχείρησαν την ανάβαση στο Sajama 6500μ όλοι ανεξαιρέτως τα κατάφεραν, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για Ελληνική ορειβατική αποστολή.

Το ταξίδι όμως, εκτός από ορειβασία περιείχε και γνωριμία με τον τρόπο ζωής των σύγχρονων Νοτιαμερικανών και με την ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό τους. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτόν τον πολιτισμό στα μνημεία και στα μουσεία της περιοχής και μείναμε έκθαμβοι με τον τρόπο που οι Ίνκας ενσωμάτωναν περισσότερο παρά κατακτούσαν περιοχές από την Κολομβία μέχρι την Αργεντινή, χρησιμοποιώντας πιο πολύ τον πολιτισμό τους παρά τα όπλα τους. Ο ήλιος πέφτει πίσω από την οροσειρά των Άνδεων φωτίζοντας τον ουρανό με χρώματα που δεν έχω ξαναδεί στα ταξίδια μου. Η σκέψη μου όμως παραμένει προσηλωμένη σε ένα μεγάλο κράτος, σε ένα ανεπανάληπτο πολιτισμό, χτισμένα πάνω σε μια βαθύτατη πίστη, Στην Αυτοκρατορία των Ίνκας.

Have your say