Οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, δεν μας επέτρεψαν να πραματοποιήσουμε την προγραμματισμένη ανάβαση στην Μπουντούρα. Ωστόσο το εναλλακτικό σχέδιο υπήρχε και δεν αφήσαμε το βροχερό Κυριακάτικο πρωϊνό να μας χαλάσει την όρεξη που είχαμε για πεζοπορία, έστω και σε μια χαμηλή κορυφή. Κατευθυνθήκαμε προς τον ορεινό όγκο των Αντιχασίων, με σκοπό να ανεβούμε την κορυφή «Μαμαλή».
Ξεκινώντας από το Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ, περνάμε από την «Μπουζού» (πηγή) και ανηφορίζουμε προς το φυλάκιο των ελληνοτουρκικών συνόρων (έως το 1912). Στη συνέχεια, ακολουθούμε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για να πάνε από και προς Κουμάρια. Πρόκειται για ένα εγκατελειμμένο χωριό με μια παλιά εκκλησία, τον Ι.Ν. κοιμήσεως της Θεοτόκου και με έναν ξενώνα άριστο διατηρημένο, ο οποίος είναι πάντα ανοικτός στους επισκέπτες. Μετά από μία σύντομη στάση, ανηφορίζουμε προς την Αγία Παρασκευή και την οποία προσπερνάμε για να βρεθούμε στην κορυφή.
Για την επιστροφή ακολουθούμε διαδρομή που θα μας βγάλει στην Αγρελιά, ένα χωριό με πλούσιο παρελθόν μεν, άγνωστο σε πολλούς δε. Πρόκειται για την χώρα Σμόλιας των βυζαντινών χρόνων και βρισκόταν στο Παλιοχώρι (εκεί που βρίσκεται η εκκλησία Αγία Παρασκευή). Στην εποχή της τουρκοκρατίας ονομάζεται Επάνω Σμόλια. Ο οικισμός αυτός εγκαταλείφτηκε μετά το 1804 και πριν το 1824 και πήρε την ονομασία Παλιοχώρι. Πέντε αιώνες αργότερα εμφανίζεται το όνομα Σμολιανή και το χωριό είναι χτισμένο στη σημερινή τοποθεσία από το 1714. Το χωριό είναι η έδρα των Μπλαχαβαίων και πιο πολύ του Παπαθύμιου Βλαχάβα και οι μαρτυρίες λένε ότι το σπίτι και στρατηγείο του Βλαχάβα βρισκότανε στην πλατεία του χωριού, εκεί που είναι σήμερα το κοινοτικό γραφείο.
Μεγάλο ρόλο στην ιστορία του χωριού έπαιξε ο Κων/νος Έξαρχος ή αλλιώς Κωσταρέλας. Γεννήθηκε στην Αγρελιά το 1850 και πέθανε το 1924. Από αφηγήσεις χωριανών έγινε γνωστό ότι ο Κωσταρέλας έκανε πολλά καλά στο χωριό, είχε πάρει και ένα παράσημο τούρκικο. Ότι και να έκαναν οι χωριανοί τους απάλλαξε από την τιμωρία των τούρκων και όλοι τον θεωρούσανε μεγάλο ευεργέτη στο χωριό, χωρίς ανταλλάγματα.
(Για τις ιστορικές πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκε η παρακάτω πηγή: http://www.agrelia.de/istoria.html)