< <

Ανάβαση στην Μακριά Ράχη (Πλουν)

Η μακριά Ράχη ( ή Πλουν όπως την ξέρουν οι Γαρδικιώτες) είναι ένας επιμήκης όγκος με κατεύθυνση Α-Δ που υψώνεται ανάμεσα στο Αυγό και την Κακαρδίτσα. Το ψηλότερο σημείο της είναι τα 1943 μέτρα και απαιτεί αρκετή και κοπιώδη ανάβαση 2- 3 ωρών, ανάλογα με το σημείο εκκίνησης.

Αυτός ήταν ο στόχος μας την προηγούμενη Κυριακή, παρά τις αποθαρρυντικές καιρικές συνθήκες. Φθάνοντας στη γέφυρα Αλεξίου υψώνεται απότομα 1000 μέρα ψηλότερα, κάτασπρη από το πρόσφατο χιόνι. Ξεκινώντας από το μοναστήρι της Παναγίας ακολουθήσαμε δασικό δρόμο που κινείται περιμετρικά στο βουνό και φτάνει κάτω από τον κώνο της κορυφής. Από εδώ και πέρα η μεγάλη κλίση και οι βρεγμένες πέτρες δυσκόλεψαν την πορεία μας.

Κάτω από το τριγωνομετρικό της κορυφής, η ράχη καταλήγει σε τεράστιο γκρεμό, στα πόδια του οποίου είναι χτισμένο το Γαρδίκι και η Μουτσιάρα. Η χαρά του κυρ Κώστα που είδε το χωριό του από ψηλά δεν περιγράφεται. Εξ ίσου όμορφη και η θέα προς τον Ασπροπόταμο και το πανύψηλο και χιονισμένο Αυγό.

Επιστρέψαμε από μονοπάτι που διασχίζει το δάσος μέχρι τα μαντριά πάνω από το Παλιοχώρι, προσφέροντας μια διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς, καθώς ακολουθεί το ρέμα που σχηματίζει μικρούς καταρράκτες. Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμανση, έτσι δεν εντοπίζεται εύκολα αφού το δάσος είναι πολύ πυκνό

Have your say