< <

Ανάβαση στην Καζάρμα

Μια δύσκολη χειμερινή ανάβαση στην παγωμένη Καζάρμα επιχείρησαν τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπορίας – Ορειβασίας την προηγούμενη Κυριακή. Είναι μια από τις βορειότερες κορυφές των Αγράφων, που υψώνεται απότομα στα 1977 μέτρα πάνω από το Πευκόφυτο. Με το χαρακτηριστικό της πυροφυλάκιο διακρίνεται από την πόλη μας, κατάλευκη και αστραφτερή στο φως του ήλιου. Παλιότερα ήταν στρατιωτικό φυλάκιο όπως δηλώνει το όνομά της (κάζα+άρμα), χώρος βοσκής βοοειδών (Ζυγουρολίβαδο) για τους ντόπιους.

Μετά από το Πευκόφυτο, μόνο η μισή λωρίδα του δρόμου είναι ανοικτή. Δεξιά και αριστερά τεράστιοι όγκοι χιονιού που ξεπερνούν τα δυο μέτρα λειτουργούν σαν μπάρες προστασίας και κρύβουν από τα μάτια μας το βαθύ φαράγγι της Οξυάς.
Ξεκινώντας την ανάβαση από το διάσελο του Αγίου Νικολάου, ανηφορίζουμε σιγά δοκιμάζοντας τα πατήματά μας στο χιόνι. Σε αρκετά σημεία γλιστρά επικίνδυνα, σε άλλα πάλι βουλιάζουμε μέχρι τη μέση. Φτάνοντας στο λιβάδι κάτω από την κορυφή, η κυριαρχία του χιονιού είναι απόλυτη. Εδώ υπάρχουν πλέον μόνο το λευκό και το γαλάζιο. Είναι μια έρημος φτιαγμένη από χιόνι. Ένα μοναδικό θέαμα που μας συναρπάζει.

Πάνω στη μύτη της κορφής ξεχωρίζει το πυροφυλάκιο. Στρώματα χιονιού και πάγου το τυλίγουν φτιάχνοντας ένα γλυπτό που κάθε μέρα αλλάζει σχήμα. Μετά από δίωρη πορεία φτάνουμε στον προορισμό μας. Στα πόδια μας τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης του Μέγδοβα, παγωμένα στα ρηχότερα σημεία τους. Γύρω μας στήνουν χορό οι κορφές των Αγράφων. Μια απίστευτη ποικιλία μορφών και σχημάτων που σε κανένα άλλο μέρος της χώρας μας δεν συναντήσαμε. Και όλα αυτά μέσα στο φως μιας έξοχης λαμπρής μέρας. Ο χειμώνας στις ωραιότερες στιγμές του.

Have your say