< <

Ανάβαση στην Καζάρμα

Παρατηρήσατε ότι ο φετινός Μάης αλλάζει πρόσωπο τις Κυριακές; Κρύο, αέρας και βροχή που θυμίζουν χειμώνα και όχι αρχές καλοκαιριού. Συνθήκες που κάνουν προβληματική την παρουσία μας στο βουνό.
Άλλη μια δύσκολη Κυριακή λοιπόν και η προηγούμενη, 13/5. Ανάβαση στην κορυφή Βουτσικάκι (υψ. 2152 μ) σύμφωνα με το πρόγραμμά μας.

Κάποιες αμυδρές ελπίδες για βελτίωση του καιρού έσβησαν μόλις φτάσαμε στο διάσελο του Αγίου Νικολάου, πάνω από το Βλάσι. Ο Γιάννης επιμένει να μας δείξει τις δυνατότητες του Niva και ακολουθώντας το λασπωμένο δασικό δρόμο να προωθηθούμε στο διάσελο κάτω από την κορυφή. Με τα πρώτα μέτρα φάνηκε το παράτολμο της ιδέας, αφού η λάσπη γλιστρά επικίνδυνα και το αυτοκίνητο θυμίζει πλοίο σε φουρτούνα. Οι τροχοί βουλιάζουν βαθιά στο βούρκο και χρειάζεται όλη η εμπειρία και η ψυχραιμία του οδηγού για να προχωρήσουμε.
Βράχια που ξεκόλλησε η καταιγίδα της προηγούμενης μέρας, νεροφαγώματα, μπάρες γεμάτες λασπόνερα. Το τζιπ ανεβαίνει άλλοτε αργά και άλλοτε πιο γρήγορα πετώντας μεγάλα κομμάτια λάσπης. Από κάτω γκρεμός και στο βάθος το Πετρίλο.
Φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Δεξιά το Βουτσικάκι, χαμένο στα σύννεφα. Αριστερά η Καζάρμα (υψ. 1977 μ), καθαρή ακόμα. Την προτιμάμε σαν πιο εύκολη και σίγουρη λύση, αφού ο καιρός φαίνεται να επιδεινώνεται.

Περπατάμε στις κοφτερές πέτρες της κορυφογραμμής αποφεύγοντας τη λάσπη της πλαγιάς. Τώρα κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνουμε την ομορφιά της λίμνης του Μέγδοβα, αλλά η νέφωση περιορίζει την ορατότητα σε μερικά μόλις μέτρα. Το χιόνι που έπεσε το βράδυ σκεπάζει κατά τόπους τη χλόη και προσθέτει άσπρες πινελιές στα γαλάζια αγριολούλουδα.
Μετά από πορεία μιας περίπου ώρας φτάνουμε στο πυροφυλάκιο της κορυφής. Παγοκρύσταλλοι σχηματίζονται στη βόρεια πλευρά του. Σύντομη στάση για ξεκούραση και επιστροφή κάτω από συνεχή χιονόπτωση. Παγωμένοι κρύσταλλοι στην αρχή, κανονικές νιφάδες αργότερα. Παραξενιές του καιρού, παιχνίδια της φύσης.
Στο διάσελο του Αγίου Νικολάου οι κτηνοτρόφοι ξεφορτώνουν τα ζώα τους. Πρόβατα, κατσίκια, γεμίζουν την πλαγιά. Άγρια τσοπανόσκυλα με περιλαίμια γεμάτα με καρφιά ξεμουδιάζουν από το πολύωρο ταξίδι στην καρότσα του φορτηγού τρέχοντας πέρα – δώθε. Μια προβατίνα καθαρίζει το αρνάκι που πριν από λίγο γέννησε. Οι τράγοι καμαρώνουν τα πελώρια μπρούτζινα κουδούνια τους. Ζωντανεύει ο τόπος. Μέχρι το Φθινόπωρο θα έχουμε παρέα στις πλαγιές των βουνών.

Have your say