< <

Ανάβαση στην Κάλτσα

Η Νεράιδα είναι ένα ορεινό συγκρότημα που υψώνεται βόρεια του Περτουλιώτικου ρέματος και ανήκει στη Νότια Πίνδο. Στα ανατολικά, ένας αυχένας στη θέση «Λιβάδια», στα 1060 μ. ενώνει τη Νεράιδα με τον Κόζιακα, ενώ το Κλεινοβίτικο ρέμα τη χωρίζει από αυτόν. Υψώνεται πάνω από τα χωριά Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Πύρα, Δέση, Αηδόνα και Παλιοχώρι. Στα δυτικά χωρίζεται από το ορεινό τείχος του Αυγού (Λουπάτα – Μαρόσα – Αυγό) με το Καμνιαίτικο ρέμα. Από το βορά, ο αυχένας «Γκολέμα» στα 1600 μ. ενώνει τη Νεράιδα με την Τριγγία ενώ τα ρέματα Κατουνίτσα και Σκάλες τη χωρίζουν από αυτήν. Βορειότερα συναντά τον όγκο του Καπ Γκρας με τον οποίο ενώνεται σε ένα ορεινό σχηματισμό πάνω από την Κρανιά και την Πολυθέα, που καταλήγει στο Σκληνασιώτικο ρέμα.

Οι ψηλότερες κορφές αυτού του ορεινού όγκου είναι: Ψήλωμα (1637 μ.) Τσονάρικο (1767 μ.) Καπ Γκρας (1930 μ.) Μεγάλος Πύργος (1938 μ.) Ξεροβούνι (1800 μ.) Χαλικόβουνο (1997 μ.) Τσούμα (2053 μ.) Μπάτης (1959 μ.) Νεράιδα η Μπουντούρα (2067 μ.) Πλαγιά (2020 μ.) και Κάλτσα (2058 μ.) Κορφές στις οποίες αρκετές φορές ανεβήκαμε, κυρίως στους μήνες του χειμώνα, αφού τότε αυξάνει η δυσκολία πρόσβασης και είναι εντυπωσιακές, τυλιγμένες στα λευκά τους πέπλα.

Για πρώτη εκδρομή στο νέο μας πρόγραμμα διαλέξαμε την Κάλτσα με εκκίνηση από τον οικισμό Κονάκια της Κρανιάς, μια διαδρομή που δεν είχαμε ξανακάνει, αφού η κορφή μας ήταν γνωστή μόνο από την πλευρά της Πύρας.  Ακολουθώντας το δασικό δρόμο με κατεύθυνση το Παλαιοχώρι στους πρόποδες της κορφής στρίψαμε δεξιά και συνεχίσαμε μέχρι τα υποαλπικά λιβάδια που φιλοξενούν τα τελευταία πρόβατα της περιοχής. Εδώ αφήσαμε το δρόμο και στρίψαμε αριστερά συνεχίζοντας με ανατολική κατεύθυνση χωρίς σημαδεμένο μονοπάτι. Οι φτέρες που άρχισαν να κιτρινίζουν και ο δροσερός αέρας σηματοδοτούν την έλευση του Φθινοπώρου.

Κάτω από τον κώνο της κορφής στρίψαμε βόρεια και κινηθήκαμε την κόψη της πλαγιάς. Μέχρι το τριγωνομετρικό (υπάρχει μόνο η βάση του) χρειαστήκαμε συνολικά δυο ώρες σχετικά εύκολης διαδρομής. Από εδώ, η θέα είναι όμορφη προς τις ψηλές κορφές της Τριγγίας, της Νεράιδας, του Αυγού, του Χατζή, της Κακαρδίτσας, των Τζουμέρκων, του Περιστερίου και της Φλέγγας. Κάτω από τα πόδια μας χάσκει τεράστιος γκρεμός που καταλήγει στο Παλαιοχώρι.
Επιστρέφοντας, ο καιρός έχει ήδη αλλάξει. Πυκνά μαύρα σύννεφα ζώνουν τον Ασπροπόταμο. Το Φθινόπωρο είναι προ των πυλών.

Have your say