< <

Ανάβαση στην Κάλτσα

Την προηγούμενη Κυριακή 24/11 δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας ανεβαίνοντας σε μια από τις λιγότερο γνωστές κορυφές της περιοχής μας. Πρόκειται για την Κάλτσα, που υψώνεται απότομα πάνω από την Κρανιά Ασπροποτάμου στα 2058 μέτρα. Σαν σημείο εκκίνησης επιλέξαμε τη θέση Κιάτρα Βρύση πάνω από την Πύρα, σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Μέχρι εδώ οδηγεί ένας δασικός δρόμος βατός μόνο από εκτός δρόμου οχήματα. Μετά από πορεία 15’ βγαίνουμε από το δάσος και έχοντας δεξιά μας τις κορυφές Χαλικόβουνο και Τσούμα ακολουθήσαμε την κοίτη ενός χειμάρρου μέχρι το διάσελο του πετάλου που σχηματίζουν οι κορφές της Μπουντούρας, στα 2000 μέτρα. Από εδώ η θέα είναι εκπληκτική αφού εκτείνεται από την Γκαμήλα και το Σμόλικα μέχρι τη Οίτη και τα Βαρδούσια και από τον Όλυμπο μέχρι τα Ακαρνανικά όρη και το Ιόνιο πέλαγος. Η διαύγεια της μέρας φέρνει κοντά ακόμα και τις πιο απόμακρες κορφές.Τα πρώτα χιόνια έχουν εγκατασταθεί στις πιο ψηλές από αυτές.

Η Κάλτσα, ανήκει στο συγκρότημα της Μπουντούρας, είναι η πιο απομακρυσμένη και απαιτεί κατέβασμα μέχρι τα 1700 μέτρα. Μετά από μια τελική επίπονη ανάβαση στον κώνο της κορυφής, φτάνουμε μετά από συνολική πορεία 3.30’ Εδώ έχουμε κάτω από τα πόδια μας την Κρανιά και το Παλιοχώρι. Μεγάλα αλπικά λιβάδια εκτείνονται γύρω από τις κορφές Καπ Γκρας και Τσιοάνια. Απέναντι μας ο κόκκινος όγκος της Τριγγίας, μέρος και αυτός της νότιας Πίνδου.

Στην απόλυτη ησυχία της μέρας νιώθουμε τα προμηνύματα του χειμώνα. Η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, ο ήλιος γέρνει. Είναι καιρός να επιστρέψουμε. Εξ άλλου η αντίστροφη πορεία είναι εξ ίσου δύσκολη και μακριά.

Have your say