< <

Ανάβαση στα Tarta

Στην Πολωνία και στα πολωνικά βουνά βρέθηκε ο τρικαλινός αλπινιστής και μέλος του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων Ιωάννης Ξηρός από 17 έως 24 Απριλίου. Ο Ι. Ξηρός καταθέτει ως εξής την εμπειρία του:
΄΄Το ταξίδι άρχισε με επίσκεψη στην μεσαιωνική πρωτεύουσα της τότε πανίσχυρης Πολωνίας Κρακοβία. Στα μουσεία και στα κάστρα της παλαιάς πόλεως μπορεί ο επισκέπτης να μάθει λεπτομέρειες για την ιστορία της Πολωνίας και γενικότερα της κεντρικής Ευρώπης.

Η συγκίνησή μου έφτασε στο αποκορύφωμά της με την επίσκεψη στο Οσβιέτσιμ, γνωστό ως Άουσβιτς. Εκεί είδα πόσο κακό μπορεί να κάνει άνθρωπος σε άνθρωπο, την ίδια την προσωποποίηση του Κακού. Τα μεγάλα κρεματόρια (κτίρια καύσης) ανατινάχθηκαν τον Ιανουάριο 1945 με διαταγή του Χίμλερ. Το πρώτο κρεματόριο όμως, μικρής δυναμικότητας, με δύο φούρνους και την καμινάδα σώζεται ακόμη στο Άουσβιτς, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Στην είσοδο η ψευδεπίγραφη επιγραφή Arbeit maeht frei (η εργασία απελευθερώνει). Κτίρια φυλάκισης και βασανιστηρίων με τις κρεμάλες ακόμη εκεί. 1.500.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Άουσβιτς, τρανή απόδειξη του πόσο πέτυχε η προσπάθεια του Χίτλερ. Κανείς δεν επιζούσε στο Άουσβιτς πάνω από 3 μήνες. αίθουσες ολόκληρες είναι γεμάτες από μαλλιά, γυαλιά μυωπίας, παπούτσια και ρούχα κρατουμένων, τίποτε δεν πήγαινε χαμένο. Το Άουσβιτς θα μείνει πάντα ως η επιτομή της γερμανικής βαρβαρότητας.

Η ανάβαση την άλλη ημέρα στα όρια της Τάτρα ήταν απαραίτητη για τον κατευνασμό της συγκινησιακής φόρτισης λόγω Άουσβιτς. Τα Τάτρα, τεράστιος ορεινός όγκος με υψηλότερη κορυφή το Lodowy 2637 μ. αποτελεί το σύνορο Πολωνίας – Σλοβακίας. Είναι κυρίως βραχώδη όρη από γρανίτη και ανάμεσά τους σχηματίζονται κοιλάδες με ποτάμια και χείμαρρους. Τα δάση τους αποτελούνται κυρίως από πανύψηλα πεύκα και μέσα ζουν αρκούδες, λύκοι, ελάφια και αγριοκάτσικα. Η βάση των ορειβατικών εξορμήσεων από την πολωνική πλευρά είναι το ορεινό χωριό Zakopane στα 1133 μ., από όπου με τελεφερίκ ο γράφων ανέβηκε στο ύψωμα Gratowy 1259μ. Από εκεί υπάρχει μια υπέροχη θέα των Tatra.

Την πρώτη ημέρα 21 Απριλίου με βάση το Gratowy και σύμμαχο τον καλό καιρό ξεκίνησα για τις κορυφές Scrania (Σκράνια) 2100μ. και Swinitsa (Σβίντσα) 2300 μ.  Η πορεία μου ήταν πολύ προσεκτική με χρήση κραμπόν και ορειβατικής αξίνας (πιολέ) διότι πολλά περάσματα ήταν απότομα και δίπλα μου ανοίγονταν ορθοπλαγιές – γκρεμοί καλυμμένοι με σκληρό χιόνι (θερμοκρασία – 4 βαθμοί Κελσίου). Το δυσκολότερο σημείο ήταν ο κώνος (τελική ανάβαση) στην κορυφή της Swinitsa (Σβίντσα) όπου το χιόνι εναλλασσόταν με βράχους γρανίτη. Για έναν ορειβάτη που ανεβαίνει μόνος του χωρίς κάποιον να τον ασφαλίσει, ομολογώ ότι στον κώνο του Swinitsa χρησιμοποίησα όλη μου την εμπειρία και την τεχνική μου που κατέχω από την αναρρίχηση. Παρόλα αυτά η Swinitsa ήταν μεγάλος πειρασμός και πρόσκληση για μένα για να την αφήσω. Τελικά έφτασα στην κορυφή και με άπειρη προσοχή κατέβηκα σιγά – σιγά κάτω.

Η επόμενη ημέρα 22 Απριλίου ήταν πιο κουραστική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη. Μετά από 3 ½ ωρών πορεία με ανεβοκατέβασμα διαφόρων κορυφών και κάποια δύσκολα περάσματα έφτασα στην κορυφή Kopakontratska (Κοπακοντράτσκα) 2200 μ., από όπου η θέα της Σλοβακίας είναι καταπληκτική.
Τα Τάτρα είναι υπέροχα βουνά, ο παράδεισος του ορειβάτη, του αναρριχητή και του Kayaker. Και η Πολωνία μία υπέροχη χώρα με αξιαγάπητο, σεμνό και κομψό λαό, πιστό στην θρησκεία του και δοσμένο στην πατρίδα του. πιστεύω ότι στους παρακμιακούς καιρούς μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη σε μια χώρα που έσωσε την Ευρώπη και σίγουρα απέδωσε τεράστιο φόρο αίματος για να μείνει ελεύθερη.

Have your say