< <

Αλαμάνος

Το 4×4 οργώνει το λασπωμένο δασικό δρόμο ψηλά πάνω από τη Μεσοχώρα. Ο Νίκος φανερώνει ικανότητες οδήγησης που αγνοούσαμε. Αυτές, σε συνδυασμό με τη γνωστή ψυχραιμία του μας φέρνουν στην αφετηρία της διαδρομής μας, απέναντι από τις ψηλές του κορυφές του βουνού Χατζή. Ξεχωρίζει η ομώνυμη κορυφή (υψ. 2038 μ) στόχος παλαιότερων εξορμήσεών μας. Βορειοδυτικότερα η κορυφή Αλαμάνος (υψ. 1875 μ), το νέο μας κίνητρο. Απόμακρη, χιονισμένη, φαντάζει πιο δύσκολη από ότι πραγματικά είναι. Τη μια στιγμή κρύβεται πίσω από τα σύννεφα και την άλλη μας χαμογελά.
Το μικρό οροπέδιο κάτω από τις κορυφές είναι πνιγμένο στα αγριολούλουδα. Κυριαρχεί το κίτρινο χρώμα, με συχνές πινελιές άσπρου και γαλάζιου. Σαλαμάνδρες και τεράστια σαλιγκάρια βγήκαν σε αναζήτηση τροφής.
Είναι η ιδανική περίοδος για περπάτημα σε τούτα τα μέρη. Τώρα που όλα είναι νέα, τα τελευταία χιόνια ασπρίζουν στις χαράδρες και τροφοδοτούν τα ρέματα. Σε λίγο τα κοπάδια θα ανέβουν ψηλά, τα λουλούδια θα χαθούν, ο ήλιος θα πυρώνει τα λιθάρια -η περίοδος της ωριμότητας.
Στο τέλος του οροπεδίου αρχίζει το βασίλειο της πέτρας. Σαν κόκαλα τεράστιων δεινοσαύρων προβάλλουν κάτω από τα πόδια μας και πάνω από τα κεφάλια μας. Φαγωμένες από τον αέρα και το νερό, παραμορφωμένες από τις χθόνιες τεκτονικές δυνάμεις, σχηματίζουν ατέλειωτες σάρες και εντυπωσιακούς γκρεμούς. Πέτρα και σιωπή. Ηχηρή σιωπή που διακόπηκε από το ξαφνικό φτεροκόπημα μιας πέρδικας.
Περνάμε το διάσελο ανάμεσα Χατζή και Αλαμάνο. Οι πρώτοι νάρκισσοι ξεπροβάλλουν μέσα από τις πέτρες. Πιο πέρα, οι κρόκοι καθρεφτίζουν την ομορφιά τους στο νερό.
Τυλιγμένοι στο μανδύα των νεφών φτάνουμε στην κορυφή. Ο παγωμένος αέρας μας αναγκάζει να φορέσουμε τα πιο ζεστά μας ρούχα. Μα όταν ο ήλιος για λίγο ξεπροβάλλει, τι κόσμος είναι αυτός που απλώνεται μπροστά μας! Ζηλότυπα τα σύννεφα ξανακρύβουν τούτη τη μαγεία από τα μάτια μας.
Επιστρέφουμε κάτω από την απειλή της βροχής. Βροχή που ξεσπά αδυσώπητη όταν πλέον βρισκόμαστε στην ασφάλεια του αυτοκινήτου. Όμορφη, ανοιξιάτικη βροχή που ξεπλένει τον κόσμο και γεννάει τη ζωή.

Have your say