< <

Άγραφα, κορυφή Κουφόλογγος

Η κορυφή Κουφόλογγος του Αγράφων υψώνεται στα 1880 μέτρα ανάμεσα στα χωριά Κρυονέρι και Φυλακτή. Ανήκει στο βορειοανατολικό συγκρότημα των Αγράφων μαζί με την ψηλότερη κορφή Καζάρμα. Η προσπέλαση γίνεται με μονοπάτι χωρίς σήμανση από το Κρυονέρι ή από τη Φυλακτή. Προτιμώντας τη δεύτερη διαδρομή ξεκινήσαμε την προηγούμενη Κυριακή με όμορφο ανοιξιάτικο καιρό και καλή διάθεση, αφού για αρκετό διάστημα δεν είχαμε κάνει ψηλή κορφή λόγω του χιονιού.

Η πορεία μας κοπιαστική μια και η κλίση ήταν μεγάλη, αλλά κανένας δεν δυσανασχέτησε αφού το πυκνό δάσος πρόσφερε όμορφες εικόνες. Έντονη ήταν η παρουσία των δρυοκολαπτών, που χαλούσαν τον κόσμο με τις φωνές τους. Όσο ανεβαίναμε, το ύψος του χιονιού αυξανόταν, δυσκολεύοντας την κίνησή μας. Φτάνοντας σε μικρό οροπέδιο στα 1450 μέτρα κάναμε μια μικρή στάση στο εκκλησάκι. Κάπου εδώ το δάσος τελειώνει και το βουνό συνεχίζεται γυμνό, άγριο και κακοτράχαλο. Θέλουμε άλλα 400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Άλλοτε βουλιάζοντας στο χιόνι και άλλοτε σκοντάφτοντας στα μυτερά βράχια, μετά από τρίωρη συνολική πορεία φτάνουμε στο τριγωνομετρικό της κορυφής. Από εδώ έχουμε όμορφη θέα προς τις περισσότερες κορφές των Αγράφων. Όλες ψηλές, θεόρατες, κατάφορτες με χιόνι. Ένας κόσμος πανέμορφος μέσα στην αγριάδα του.

Κατεβαίνοντας, ο καιρός έχει πλέον αλλάξει. Τα σύννεφα σκέπασαν το βουνό και τίποτα δεν θυμίζει το όμορφο πρωινό. Στο χωριό, όλα σχεδόν τα σπίτια είναι κλειστά και οι δρόμοι έρημοι. Εδώ ψηλά, η άνοιξη αργεί ακόμη.

Have your say